2016’da neler olacak…

Bir yılı daha geride bırakıp yeni bir yıla adım attık. Umarız bu yıl, öncekilerden çok daha iyi, mutlu bir yıl olur. Her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok pazarlama uzmanı, pek çok şirket yeni yılla ilgili öngörülerini paylaştı. Tüketiciler neler bekleyecek, hangi kanallar önem kazanacak, hangi teknolojiler hayatımıza girecek ve benzerleri… Dilerseniz biz de hem 2016 pazarlama trendleri arasından dikkat çekenleri hem de kendi tahminlerimizi hızlıca paylaşalım.

Mobil öncelikli düşünmek

Öncelikle her şeyin çok daha mobil olacağı ortada. Daha fazla mobil arama, daha fazla mobil alışveriş, daha fazla mobil etkileşim ve mobil sosyalleşme bizleri bekliyor. Web üzerinde her şey mobil öncelikli olarak tasarlanacak ve mobilde de daha güçlü yeni tasarım fikirleri ortaya çıkacak.

Eşyalar ve insanlar arası daha çok iletişim

Eşyaların interneti daha fazla hayatımıza girmeye başlayacak. Hem evdeki, hem de sokaktaki alet edevat, akıllı telefonlar aracılığıyla sizle konuşmaya başlayacak. Bu konuşmaya uygun otomobiller, buzdolapları ve başka şeyler geliştirileceği gibi, var olan eşyalarımız için de küçük mobil cihazlar tasarlanacak, telefonlarımız için bunları tamamlayan uygulamalar geliştirilecek. Bunu tüketiciler de daha fazla talep artacak. Bana kalırsa eşyaların interneti, cihazların birbiriyle konuşması yanında insanların da.bir biriyle daha fazla bağlantılı olması sonucunu da yaratacak. Bu durum, anlık olarak daha fazla haberleşebilen insanlar, daha fazla sosyalleşme, daha fazla eğlence ve daha fazla alışveriş anlamına gelebilir. Bu gelişmeler aynı zamanda daha fazla “giyilebilir teknoloji” ile tanışmamıza da neden olacak.

Daha sosyal alışveriş

Diğer yandan sosyal ortamlarda alışveriş giderek daha önemli hale geliyor. İnsanlar şimdilik Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım ortamlarını alışveriş amacıyla kullanmayı pek fazla tercih etmeseler de Instagram, Pinterest gibi paylaşım siteleri alışveriş konusunda önemli mecralar haline gelmeye başlayacak gibi duruyor. Facebook da ısrarla sayfalarına mağaza eklenmesini yaygınlaştırmaya çalışıyor. Bunların yanında sosyal medya reklamlarının da imajdan çok doğrudan satış ağırlıklı olacağı 2016’nın gelişmeleri arasında sayılıyor.

Daha çok canlı yayın

Geçtiğimiz yıllar, mobil erişimin ve online video tüketiminin sıçrama yaptığı yıllar olmuştu. 2015’te ise canlı yayınlar önemli bir sıçrama kaydetti. Bu eğilimin 2016’da da devam edeceğine hiç kuşku yok. Daha kaliteli ve daha etkili videolar yaygınlaşırken şirketler ve markalar canlı yayınlara da daha fazla kafa yoracaklar. Canlı yayınlarla ilgili daha kaliteli ses, görüntü ve akış sağlayan teknolojiler 2016’da ortaya çıkacak gibi duruyor.

Perakendede yeni denemeler

Trendwatching’in önümüzdeki yıl için öngördüğü önemli tüketici trendlerinden biri de yenilikçi perakende kanalları olacak. “Omnikanal”ın aşıldığı, tüketiciye ulaşmanın yeni ve yenilikçi yollarının deneneceği bir yıl bizi bekliyor. Bu, tüketiciyi doğru zamanda, doğru yerde yakalamak anlamına geliyor. Bu doğru zamanı ve yeri bulmak için de epey deneme yapmak gerekecek. Yani şimdiye kadar geleneksel satış kanalları içinde yer almayan yerleri, ortamları, araçları satış kanalı haline getirme konusunda epey örnek göreceğiz.

Daha çok değer ve daha değerli içerik

Geçen yıllarda olduğu gibi 2016’da da firmalar ve markalar müşterilere erişmek için içeriğin gücünden daha fazla yararlanacaklar. Google’ın arama ve sıralama algoritmasındaki değişiklikler, güçlü içeriği ön plana çıkartırken pazarlamacıların işini hayli zorlaştırdı. Anahtar kelime sıklığı ve benzeri teknik gerekliliklere yoğunlaşan arama motoru optimizasyonu yerine önümüzdeki yıllarda ilgi çekici, özgün ve paylaşılabilir içeriğe herkes daha fazla ihtiyaç duyacak.

Bu, hiç kuşkusuz pazarlamanın daha fazla “değer odaklı” hale gelmesi demek. Sonuç olarak işe yarar, özgün ve paylaşılabilir içerik, müşterilerin -daha doğrusu insanların- daha fazla sorunuyla ilgilenmek, onları çözmeye çalışmak, yeni yollar göstermek, yeni bakış açıları kazandırmak, kısaca daha fazla değer yaratmak anlamına geliyor. Pazarlamacıların 2016’da da bu vizyonu daha fazla geliştirmesi gerekecek.

Erişilebilir nöropazarlama

2016’da firmaların ve markaların daha fazla yatırım yapacağı konulardan bir tanesi de nöropazarlama çalışmaları olacak. Şimdiye kadar daha çok büyük markaların para harcadığı bu alan, daha küçükler için de ilgi çekici hale gelmeye başlayacak. Bu konuda hem daha fazla araştırma yapılacak, hem de daha fazla test laboratuvarı kurulacak. Bu gelişmeye bağlı olarak bu alanla ilgili etik sorunların da daha fazla tartışılacağına hiç kuşku yok.

Evet, yeni bir yıla adım attık, ama takvim yılı değiştiğinde geçen yıldan, geçen yıllardan kalan sorunlar sıfırlanmıyor elbette. Önemli olan sorunların eski ve kökleşmiş olması değil, bizim o sorunlara yeni bakış açılarıyla bakabilmemiz, yeni çözümler üretebilmemiz. 2016’nın eski sorunlara yeni çözümler getirmeyi başardığımız, dünya için iyi ve yeni değerler yarattığımız mutlu bir yıl olmasını diliyorum.