Yeni yılın ilk yazısında, daha önceden de yaptığımız gibi, önümüzde uzayıp giden yılın tüketici trendlerine bir göz atmakta fayda var. Tabii 2013’ün tüketici trendlerinin bu yılla sınırlı olmadığını, geride bıraktığımız yıl, hatta daha önce başlayıp 2013 ve sonrasında da devam edeceğini, değişik etkileşimlerle ve değişik şekillerde yıllar boyunca karşımıza çıkacağını hemen hatırlatalım. Tıpkı önceki yılların trendleri gibi…
İşte uluslararası tüketici trendlerini izleyen Trendwatching’e göre 2013‘ü şekillendirecek 10 tüketici trendi:
1- Presumers (öntüketiciler)
Tüketiciler, sevdikleri (yeni) ürün ve markalara fon sağlamak, tanıtım ve gelişimlerine katkıda bulunmak için kullanabilecekleri yol ve yöntemleri giderek daha fazla benimsemeye başlayacaklar. Bu nedenle ön-sipariş, crowdfunding (kitle fonlama) ve tüketici değeri gibi kavram ve pratiklerin 2013’de geleneksel tüketim alışkanlıkları ile rekabet edecek düzeye erişmesi bekleniyor.
2- Emerging² (Gelişen²)
Son yirmi yılda, gelişmekte olan pazarlara (emerging markets) ürün ve hizmet götüren gelişmiş ekonomiler ve ardından da gelişmiş ekonomilere ürün ve hizmet sağlayan gelişmekte olan ekonomileri gördük. Şu andan itibaren gelişmekte olan pazarların yine gelişmekte olan diğer pazarlara yönelik geliştirdiği ürün ve hizmetlerle yeni bir patlama yaşanacak.
3- Mobile moments (Mobil anlar)
Mobil teknolojiler alanında yaşanacak bir sonraki gelişmeyi merak edenlere davranışsal bir içgörü: 2013’de tüketiciler, deneyim, satın alma ve iletişim alanında birçok işi aynı anda yaparak, yaşadıkları her bir anı maksimize etmek için cep telefonlarına yönelecekler. QR kod ve mobil sosyalleşme uygulamalarına dikkat!
4- New life inside (Yeni yaşam tohumu)
2013’de ivme kazanması beklenen bir eko-trend, içinde yeni bir yaşam ihtiva eden ürün ve hizmetler olacak. İmha edilmek veya bir başkası tarafından geri dönüştürülmek yerine ürünler yeni bir şey yetiştirmek üzere doğaya geri verilebilir. Üstelik bu süreçte elde edilen eko-statü ve eko-öyküler de cabası. Bu trendin en iyi örnekleri “ekilebilir” tüketim malzemeleri.
5- Appscriptions (Sağlık uygulamaları)
Dijital teknolojiler yeni ilaçlar mı? 2013’de hastalar tıp kurumlarından, tedavi için kullanmaları gereken sağlık uygulamaları ve teknolojilerini talep edecekler. Hastaneler ve doktorlar da binlerce uygulama içinden hastaları için uygun olanları seçip önerecekler, hatta “reçete edecekler“.
6- Celebration nation (Milli gurur)
Önümüzdeki aylarda gelişmekte olan ekonomiler, ulusal ve kültürel miraslarını gururla dış pazarlara ihraç edecek, hatta bunlarla gösteriş yapacak. Eskiden tamamen inkâr edilmeseler de açıkça küçümsenen semboller, yaşam tarzları ve geleneksel öğeler bu pazarlardaki tüketiciler için bundan böyle birer gurur kaynağına, diğer pazarlardaki tüketiciler için ise ilgi nesnesine dönüşecek.
7- Data myning (Veri madenim)
Bugüne kadar süregelen “büyük veri” tartışması şirketlerin müşterileri hakkında sahip oldukları verilerin değeri konusuna odaklanıyordu. Oysa tüketiciler, yaşam tarzları hakkındaki bilgiler konusunda oldukça hassas. Şimdi ise toplanan verileri proaktif olarak, müşterilerinin davranışlarını geliştirmek ve/veya tasarruf etmek konularında onlara yardımcı olmak için kullanan markalara talep artıyor.
8- Again made here (Yeniden burada üretiliyor)
Tüketicilerin “Newism” (Yeni olanın peşinden gitme) tutkusu ve niş ürün ve hizmetler konusundaki doymak bilmez iştahı, doğru ürüne (anında) sahip olma beklentisi, ekolojik endişeler ve bitmek tükenmez bir ilginç öykü arayışı bütün hızıyla sürüyor. Bunun karşılığında 3 boyutlu baskı ya da sipariş üzerine üretim gibi yerli üretimi teşvik eden teknolojilerinin yaygınlaşması, 2013’de gelişmiş pazarlarda yerli üretimde yeniden canlanmayı tetikleyecek. Örneğin ABD’de otomobil, İngiltere’de jean pantolon, Fransa’da bisiklet üretilmesi gibi.
9- Full frontal (Tam şeffaflık)
Peki 2013’de şeffaflık mega trendi konusunda hangi yeni gelişmeleri bekleyebiliriz? Markalar “saklayacak hiç bir şeyim yok” aşamasından, saklayacak hiçbir şeyleri olmadığını proaktif bir şekilde göstermek ve ispat etmek aşamasına geçmek zorunda kalacak.
10- Demanding brands (Talepkar markalar)
Ürün ve hizmetlerinin daha sürdürülebilir olması gerektiğini, sosyal konularda daha fazla sorumluluk sahibi olmaları gerektiğini çoktan fark etmiş markalar, 2013’te müşterilerinin de bu sorumluluğa katkıda bulunmasını talep edecek. Bu trendin Trendwatching tarafından tespit edilebilen örnekleri şu anda sınırlı. Ama müşterileri bir topluluk olarak işin içine katılmaya teşvik eden bu eğilimin yükseleceğini, özellikle de sürdürülebilirlik ve yeşil ekonomi alanında örneklerin artacağını tahmin ediyorum.
Trendwatching’in uyarılarıyla bitirelim:
Trend takibinde esas mesele uygulamaktır. Tüketici trendlerini yeni ve kârlı inovasyonlar için ilham kaynağı olarak kullanmazsanız sadece “bildiğim iyi oldu”yla kalırsınız. Öğrendiğiniz trendin aşağıdakileri yapıp yapamayacağını ve eğer yapabilirse nasıl yapabileceğini kendi kendinize sorun
1- Şirket vizyonunu etkilemek veya yön vermek.
2- Yeni bir iş fikri, yepyeni bir girişim veya yeni bir marka için ilham kaynağı olmak.
3- Portföyünüze belirli bir müşteri segmentine yönelik yeni bir ürün, hizmet ya da deneyim eklemeniz için ilham kaynağı olmak.
4- Kampanyalarınıza ve pazarlama faaliyetlerinize girdi sağlayarak, söz konusu trendin ‘etkisi altındaki’ müşterilerinizin dilinden konuşmanıza yardımcı olmak.
Fotoğraflar: Trendwatching.com
Alışveriş canavarı olmuş insanlar