Ne zaman yeni bir işe koyulacak olsanız bir haritaya ihtiyaç duyarsınız. Eğer danışabileceğiniz bir haritanız yoksa yolunuzu kaybedebilirsiniz.
Şirketler her gün bilinmeyene (geleceğe) doğru bir adım atarlar. Peki, yollarını kaybetmeyeceklerinden emin olabilmek için neye ihtiyaç duyarlar? Tabii ki yol haritası olarak tanımlayabileceğimiz bir stratejiye.
Yeni bir iş kurmak, taslak bir plan hazırlamak, bir ürünün nasıl konumlandırılacağını belirlemek, yatırım kararlarınızı planlamak vb. şirketinizin alacağı her türlü aksiyon için bir stratejiye ihtiyaç duyarsınız. Ve strateji yaratmak da biraz alengirli bir iştir.
İşte etkili bir iş stratejisi oluşturmanıza yardımcı olacak 6 basit adım:
1- Gerçekleri analiz edin
Nereye gittiğinizi bilmek için önce şu anda nerede olduğunuza bakmalısınız. Bu yüzden ileriye bakmaya başlamadan önce, eski performanslarınızı ve şu anki durumunuzu gözden geçirmelisiniz. Yaptığınız işin her alanına bakın ve iyi yaptığınız şeyleri belirleyin, neyi daha iyi yapabilirdim diye düşünün ve ilerisi için hangi fırsatların yaratılabileceğine odaklanın.
Bu süreci doğru yönetebilmek için size yardımcı olabilecek bazı araç ve teknikler var. Örneğin, SWOT (güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar, tehditler) analizi.
İlk olarak işinizin güçlü ve zayıf yönlerini analiz etmelisiniz. Fırsat yaratmak ve tehditlerden korunmak için ise işinizi etkileyebilecek dış faktörleri gözden geçirmelisiniz. Dış faktörleri gözden geçirmek için PESTLE (Politik, ekonomik, sosyal, teknolojik, hukuki, çevresel) analizi yapabilirsiniz. Gerçekleştirmek istediğiniz fikir veya plan için “Hangi alanda hangi fırsatları yaratabilirim ve hangi tehditlerle karşı karşıya kalabilirim?” diye kendinize sormalısınız.
Bu sürecin en önemli noktalarından biri de konuyla ilgili bilgileri toplayabilecek doğru insanları bir araya getirmekten geçer.
2- Vizyonunuzu anlatan bir ifade geliştirin
Bu ifade, gelecek hedeflerinizi ve bu hedeflere ulaşmak için orta ve uzun vadedeki planlarınızı içermeli. Şirketinizin amacından ve değerlerinden bahsedin. İşletme guruları önce vizyon mu yoksa misyon cümlesinin mi gelmesi gerektiği konusunda birbirlerinden ayrılıyorlar fakat pratikte her ikisini birden geliştirmelisiniz.
3- Misyonunuzu anlatan bir ifade geliştirin
Misyonda da vizyon gibi şirketin amaçlarından bahseder ama aynı zamanda temel hedefe giden yolu ana hatlarıyla tarif etmelidir. Bu ifadede gelecekte hedeflenen şeye ulaşabilmek için nelerin yapılması gerektiğine odaklanmalısınız. Vizyonunuzu ifade ettiniğiniz cümlede “5 yıl sonra nerede olmak istiyoruz?” sorusunun; misyonunuzu ifade ettiğiniz cümlede ise “Ne yapıyoruz?, Nasıl yapıyoruz?, Kim için yapıyoruz?, Hangi değerleri katıyoruz?” sorularının cevabını vermelisiniz.
4- Stratejik hedefler belirleyin
Bu etapta yapmanız gereken şey işinizin her bir alanı için yüksek dereceli hedefler geliştirmek. Bu hedeflerde, şirketinizin vizyon ve misyonuna uygun olan önceliklerini vurgulamalı ve bilgilendirici planlar hazırlamalısınız.
İlk adımda yaptığınız SWOT ve PESTLE analizine göre tespit ettiğiniz güçlü ve zayıf yönleri hedeflerinizin içine dahil edebilirsiniz.
En önemlisi kendinize SMART (Spesifik, ölçülebilir, başarılabilir, gerçekçi, süreli) hedefler koymanız.
Hedefleriniz kaynak dağılımı ve bütçe ihtiyaçları gibi temel performans göstergenizi ortaya koyacak faktörleri de içermelidir.
5- Stratejinize uygun taktikler geliştirin
Şimdi stratejk hedeflerinizi kısa vadeli planlarla detaylandırma zamanı. Bu planlar şirketinizin departmanlarının hangi aksiyonları alacağını kapsamalıdır. Tedarikçilerinize yönelik taktikler dahi geliştirebilirsiniz. Bu noktada ölçülebilir hedeflerle paydaşlarınızın ne istediğine ve ne zaman istediğine odaklanmalısınız.
6- Performansınızı yönetin
Tüm planlama ve çalışmalarınızı tamamlamış olabilirsiniz fakat yaptıklarınızın hedeflerinize uygun olması hayati önem taşır. Başarıya ulaşmak için doğru yolda olup olmadığınızı kontrol etmelisiniz. Tüm stratejileri yönetmek ve denetlemek karışık bir iş, bu yüzden bir çok yönetici ve lider alternatif strateji metodları geliştirmeye çalışırlar. Bir strateji yaratmak, onu yönetmek ve kontrol etmek; ilgi bilgileri yakalamayı, planlamayı, önem sıralaması yapmayı ve iyi bir stratejik vizyon sahibi olmayı gerektirir.
Kaynak: business2community.com