Markalar, Amerikan başkanlık seçiminden ne öğrenmeli?

Bugün Amerikan seçimleri hakkında ne hissederseniz hissedin kesin olan tek bir şey var; o da Marketing Weekly’nin de vurguladığı gibi PR’ın ve pazarlamanın Trump’ın başarısında çok önemli bir rolü olduğudur.

Sözü geçen ‘politikanın dışında kalmış’ iş adamı ve onun ekibi bu iki alana da çok uzak değildi, senelerce bu alanlarda çalıştılar ve Amerikan seçimlerinden önce de ünlülerdi. Entrika popüler olmayı sağlayan bir taktik olarak pek çok alanda işe yarayabiliyor.

Mesela CEO’sunun pek kibar konuşmamasına rağmen RyanAir Avrupa’nın en popüler havayollarından biri. Hava şirketi oldukça ucuz bir fiyata sizi bir yerden diğerine götürüyor ama ağızlarına geleni söylemekten kaçınmıyorlar ve entrikadan popülarite kazanmaktan utandıkları söylenemez.

Bu sebeple Trump’ın seçilmesi belli kesimleri şoke etmiş olsa da tamamen inanılmaz değil.

Ama Trump’ın kampanyasının büyük bir kısmına gerçekten inanıp inanmadığı veya bu kampanyanın büyük bölümünü sadece PR/pazarlama için yapıp yapmadığı önümüzdeki dört yılki başkanlık sürecinde belli olacak.

 

Sosyal Medya

Brandwatch’a göre;Trump, Hillary Clinton’ı sadece seçimde değil aynı zamanda sosyal medyada bahsedilme oranı olarak da geçti. Trump’tan, 8 Kasım günü 4.9 milyon kez bahsedilirken Clinton’dan 2.7 milyon kez bahsedildi. Katılımcıların kadın erkek oranı da neredeyse eşit.

Birçok marka yeni Amerikan başkanının seçilme haberine karşı tepkisiz kalırken, ilginçtir ki daha konuşkan olan markalar sosyal medya üzerinde aktif oldular.

Yine utanmaz tavrıyla RyanAir Amerikan seçimlerine uçak bileti satmak üzerinden email kampanyasıyla dahil oldu. Bu sabah Clinton’ın hayal kırıklığına uğramış bir fotoğrafını tweet atarak daha da ileri gittiler.

“Trumpedbytheresult? (Kelime esprisi-sonuçlar yüzünden hayal kırıklığına mı uğradınız?) Üstesinden 9.99 Euro’ya bilet alarak gelin” gibi bir tweet attılar.

Bir başka sessiz kalmayan marka PaddyPower, bir blog postu yazarak Trump’ın kazanmasından sonra 4.5m dolar ödemesi gerektiğini açıkladı.

Başka firmalar ise bu konu hakkında daha sakin kalmayı tercih ettiler ve kendi pazarlamaları üzerinde durdular. InnocentDrinks komik bir üslupla yaklaşarak sadece corgi cinsi bir köpeğin kaydıraktan kayma videosunu tweet attı. Seçimin lafı bile geçmemiş olsa biz bunun alıcı kitlesine hiçbir şey söylemeden iyi bir mesaj verdiğini düşünüyoruz.

Cesur olurken saygıdan ödün vermeyin

Trump’ın başkanlığında PR ve pazarlama oldukça büyük bir rol oynarken,pazarlamacıların bundan ders alması gerektiğini söyleyebiliriz. Sonraki Amerikan başkanının başarısına rağmen, pazarlamacılar kendi aralarında tartışmamalılarını,‘açıksözlü’ olmalarını ve insanların korkularıyla oynamamalarını kendilerine ders çıkarmalılardır.

Onun aşırı sert yorumları ve görüşleri başkanlığa ve firmaya rahatlık getirdi. Obama’nın her yerde olan popüleritesi yok, ama onun kişiliği ve onun pazarlaması dürüst, iyi konuşmacı, gerçekçi ve kadınlara saygılı bir portre yaratmıştı.

Markalar sosyal/girişken başkanların etkinliklerle nasıl mücadele edebildiklerini ve bunun yanı sıra saygısızlık yapmadan sağlam ve cesur olabildiklerini, yüksek sesle bağırışmadan dokunaklı ve önde olabileceklerini ve saldırgan olmadan komik ve sempatik olabileceklerini görebilmek için bu fırsatı kullanmalılar.

Sonsuz iyimserliğin gücü burada konuyla ilgili negatifliklerden ziyade, epeyce güzel resimler geliştirilebilir.

Kaynak: http://www.marketingtechnews.net/