Diyelim ki, birisi Martech’in ne olduğunu tam olarak bilmeden pazarlama teknolojisi hakkında kısa bir süre önce konuştu. “Tüketici yolculuğu”, “Lumascape” ve “Pazarlama teknolojisi bu sene kuşkusuz en sıcak trend olacak, ” gibi şeyler söyledi. O kişinin siz olduğunu söylemiyoruz. Ancak bazen pazarlama teknolojisi üzerinde karşılaşılan karışıklıkların sona erdirilmesine yardımcı olmak için, kolay bir açıklama yazısı hazırlanır.
MARTECH nedir?
Mobil analiz ve performans pazarlama şirketi Tune’un mobil ekonomisti ve konuyu yıllardır VentureBeat de dahil olmak üzere yayınlarla paylaşan eski bir gazeteci John Koetsier, “Bir pazarlamacının potansiyel müşteriye ulaşması için her pazarlama birimine Martech denir.” dedi. “Marctech, MailChimp gibi bir e-posta pazarlama sisteminden, HootSuite gibi sosyal medya pazarlama platformuna kadar her şey.”
Martech, reklam verenler ve müşterileri ile birebir ilişki kurmak için var. Uber, Dollar Tıraş Kulübü ve Airbnb gibi markalar zaten bu düzene sahipler. Bununla birlikte, eski markaların hala müşterileri ile onları birbirinden ayıran birçok katman var. Bu katmanları dökmelerine yardımcı olmak için birçok kişi dijital pazarlama merkezlerine ya da pazarlama bulutlarına dönüşüyor.
Bir araştırma şirketi Gartner tarafından açıklanan pazarlama kümesi, pazarlamacılara kitle verileri, içerik, olay tetikleyicileri ve analizlere standart erişime sahip olduklarından, karmaşık kampanyaları, satışları ve veri toplamayı çevrimiçi ve uzaktan otomatik hale getirebilirler.
Neredeyse tüm pazarlama teknolojisi şirketleri bir hizmet olarak yazılım modeli veya SaaS üzerinde çalışıyorlar. Bu, markaların yazılımları kullanmak için satıcılara yıllık bir ücret ödediği anlamına gelir; böylece tüketicileriyle ilgili veri toplayabilirler. Gartner tarafından yayınlanan bir şubat raporuna göre Adobe, Salesforce, Oracle ve Marketo, kümelerin pazarlanması konusunda açık liderler.
Koetsier, büyük markaların üst düzey pazarlama kümelerine erişmek için yılda en az 50.000 dolar ödemeyi bekleyebileceklerini söyledi. “Altı figür veya daha fazlasına kadar genişlemeye başlar. Yine de, bir pazarlamacının yılda 5.000 ila 20.000 dolarlık ihtiyaçlarını karşılayabilecek daha küçük oyuncuları var.
Ancak para, meydan okumanın sadece yarısı. En gelişmiş teknoloji markaları bile tüm verilerini anlamayı zor buluyor. Çoğu durumda, markalar onlara yardım etmek için büyük danışmanlıkları işe alıyor. Ancak Koetsier, daha çevik ve hala etkili olabilecek küçük danışmanların da bulunduğunu söyledi.
Bu sadece reklam teknolojisi değil mi? Hayır. Ad tech, martech kampanyaları oluşturmak, yönetmek, sunmak ve optimize etmek üzereyken, reklam yerleştirme, satın alma ve satma konularınını da kapsıyor.
Reklam teknolojisi, satın alınan reklamların kenar boşlukları üzerinde de çalışır; bu, martech’in SaaS modelinden önemli bir fark. Koetsier, pazarlama kampanyalarının planlanması gerektiğini ve bunun da reklamların yerleştirilmesi gerektiğini, dolayısıyla ikisinin bir araya geleceğini ve ancak tamamen birleştirilmeyeceğinin bir oda olduğunu söyledi.
Yapay zekaya giriş
Martech’den gelen en büyük trendlerden biri “AI”. Büyük oyuncuların her biri kendi çözümünü geliştiriyor: Salesforce’tan Einstein, Adobe’den Sensei, Oracle’dan Adaptive Intelligent Apps ve IBM’den Watson. AI’nın yükselişi, pazarlamacıların tüm verilerini anlamasına yardımcı olmak için kare hedefleniyor. Koetsier, “Reklam kampanyalarımız, e-posta pazarlamacılığı, mobil uygulamalarımız ve videolarımızdan her zaman veri alıyoruz.” dedi. “Bu verilerin tümünü bir şey isteyen veya bir şeye ihtiyacı olan kişinin kapsamlı bir resme entegre edebilmek gerçekten zor.”
Pazarlamacılar büyük olasılıkla AI’nın sunabileceği birçok heyecan verici duyuruda bulunacaklar, ancak, 2017’deki kullanımları muhtemelen e-postaların ne zaman gönderilmesi gerektiğini veya en uygun konu satırlarını belirlemeye odaklanacak. Koetsier, “AI 100’ün ikinci adımındayız.” dedi. “Pazarlamacılar için işleri daha akıllı hale getirmek için günümüzde biraz AI kullanabiliyoruz, ancak beş yılda göreceğimiz şeyle karşılaştırıldığında hiçbir şey yapılmıyor.”
Kaynak: http://adage.com/