AdWeek’te geçtiğimiz hafta “Günün Reklamı” olarak seçilen Boxes, aslında herkesin farkında olduğu bir sorunu, trajikomik bir öyküleme ile izleyicinin gözünde daha gerçekçi kılıyor. Soruna dikkat çeken UBER, kendi servislerini bir çözüm önerisi olarak sunmakla kalmayıp, konuyla ne kadar ilgilendiğini ve verilerinin gerçek olduğunu yaptığı araştırmalarla kanıtlıyor.
80 saniyelik bu reklam filminde kişiler, arabalar yerine karton kutuları kullanarak günlük hayatlarını yaşamaya çalışıyorlar. Kutularla çıktıkları trafikte birbirilerinin park yerini kapan, yayalara hızlı yürümesi için baskı kuran ve kavga eden sürücüler, kullandıkları kutularla komik görünürken bir yandan da bu kalabalığın aslında abartı değil gerçek olduğunu hissettiriyor. Reklamda eski bir Disney filmine ait “Bare Necessities” (Basit İhtiyaçlar) şarkısının sözleri ve jazz ezgileriyle durumun hem trajik hem komik olduğunu vurguluyor. Artık şehir karton kutulardan dolup taşıyor ve film UBER’ın sloganıyla sona eriyor: Let’s create better cities. Let’s ride together.
Asya şehirlerinde nüfus yoğunluğu olduğu kadar araç yoğunluğu da oldukça fazla. Bu sebeple trafik sıkışıklıkları da büyük şehirlerde had safhada yaşanıyor. UBER, 9000 kişiyle yaptığı tüketici anketlerinin yanı sıra Boston Consulting Group ile de kapsamlı bir araştırma yapmış. Bu çalışma aynı zamanda Asya genelinde ortaklaşa araba kullanmanın faydalarını araştıran ilk çalışma olma özelliğini taşıyor. Bulgulara göre Asya’nın en büyük 9 şehrindeki sürücüler her gün ortalama 52 dakikalarını trafikte, 26 dakikalarını da park yeri arayarak geçiriyor. Ankete göre aynı zamanda her 10 sürücüden 4’ü geçtiğimiz yıl içinde araçlarını bırakmayı düşünmüş. Aynı büyük şehirlerde ankete katılanların % 71’ide ortaklaşa araba/sürüş kullanmanın, arabaya sahip olma ihtiyacının önüne geçeceğini düşünüyor.
UBER aynı zamanda unlockingcities . com adında bir web sitesi açarak yaptığı araştırmaların sonucunu infografiklerle ilerleyen bir slayt gösterisi şeklinde sunmuş. Böylece Asya şehirlerindeki trafik sıkışıklığının gerçek bir problem olduğunu verilerle de kanıtlamış oluyor. Slaytlar ilerledikçe spesifik olarak araştırma yapılan şehirlere ait örnekler de istatistiksel veriler olarak izleyiciye sunuluyor. Boston Consulting Group ile yapılan araştırmanın tamamına da bu web sitesinden ulaşmak mümkün. Slaytların sonunda yer alan harekete geçme butonu, ziyaretçiyi UBER’ın ana sitesine yönlendiriyor.
Bu sayede küresel bir marka, bölgesel bir sorunu herkese duyurmuş ve kendi hizmetlerini çözüm olarak göstererek aynı zamanda pazarlamasını da yapmış oluyor. Kamu spotu olarak Asya televizyonlarında yayılabilecek bir filme kendi dokunuşunu katan UBER, duyarlılığını da tüm dünyaya gösteriyor.
Kaynaklar: