Online alışveriş deneyiminizi değiştirecek yeni teknolojiler

Online alışveriş çok cazip görünse de, aslında tüketicileri mağaza içi alışverişin pek çok avantajından mahrum bırakıyor. Bir e-ticaret sitesinde, kullanıcıların ürünlere dokunmaları, hissetmeleri, denemeleri mümkün olmuyor. Tüketicinin satın alma kararını vermesi için ürünle ilgili açıklamaları okuması, başka sitelerde o ürünle ilgili yapılmış müşteri yorumlarına başvurması ve ürün fotoğraflarını incelemesi gerekiyor.  Tüketici yorumlarının ve ürün iade politikalarının giderek önem kazanması kaçınılmaz. Ancak, mobil uygulamaların insanların hayatına giderek daha fazla nüfuz ettiği bir dönemde, tüketicilerin iletişim kurma, içerik tüketme ve alışveriş etme şeklini bütünüyle değiştirecek yeniliklere de hazır olmamız gerekiyor. Bu yeni platformların sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojilerini içereceğini biliyoruz. Bu gelişmeler, tüketicilere mutlaka daha sürükleyici bir alışveriş deneyimi sunacak ve pazarlama sektörü çalışanları için yeni içerik fırsatları yaratacak.

Artırılmış gerçeklik

Artırılmış gerçeklik, gerçekte var olan bir ortamın üzerine bilgisayar ortamında oluşturulmuş verilerin adapte edilmesiyle oluşuyor.  Sanal nesneleri içinde bulunulan ortama gerçek zamanlı olarak dahil eden teknoloji, gerçek ve bilgisayarla üretilenler arasındaki sınırı ortadan kaldırıyor. Bunu yapmak için bir akıllı telefon, bir tablet veya bir lens yeterli oluyor. Ticarette AR tüketicilere mevcut bir fiziksel ürünü bir cihaz uygulaması aracılığı ile görüntülerken, eş zamanlı olarak ürünle ilgili mevcut çevrimiçi bilgileri (fiyat, yorum, bağlantılı ürünler..vb.) edinme fırsatı sağlayarak satın almaya yöneltiyor. Artırılmış gerçeklik kullanan cihazlar, söz konusu ürünün birebir aynısını tüketiciye üç boyutlu olarak gösteriyor. Örneğin, İkea kullanıcılara bu tür bir deneyim sunan firmalar arasında yer alıyor. İkea Place uygulaması ile istediğiniz mobilyayı sanal olarak evinizde deneyebiliyor ve evinizde nasıl duracağını görebiliyorsunuz. Kozmetik sektöründe Sephora artırılmış gerçekliği kullanan başka bir dev marka. L’Oreal’in satın aldığı Sephora’nın Modiface uygulaması tüketicinin yüzlerinin taranmasını, yani bir “selfie” alınmasını ve ürünlerinin yüz üzerinde denemesini sağlıyor.

Sanal gerçeklik

Öte yandan tüketiciyi başka bir yerde olduğuna ikna etmek üzere tasarlanmış sanal gerçeklik (VR) teknolojisi markaların, bireylerin orada olma hissini yaşadığı bilgisayar kaynaklı 3 boyutlu ortamlar oluşturmasını sağlıyor. Ürünler ve kullanıcı arasındaki etkileşimi geliştirmek için sanal gerçeklik kullanan pek çok perakendeci marka örneği var. Örneğin, Tommy Hilfiger, üç yıl önce müşterilerine bir Samsung Gear VR gözlük kullandırarak Sonbahar ‘Hilfiger Collection’ defilesini en ön sıradan izletmişti. 360 derece 3D sanal gerçeklik deneyimiyle izlenen defilenin ardından koleksiyondan beğendiklerini satın alabildiler.

Gelecek çok kolay olacak

2018’de ve önümüzdeki birkaç yıl içinde tüketiciler giysileri ellerine almadan bedenlerine olup olmayacağını, yakışıp yakışmayacağını bilecekler. Bir evi dekore etmek, yeni bir makyaj ürününü denemek veya karmaşık bir ürünün nasıl çalıştığını anlamak herhalde hiç bu kadar kolay olmamıştı. Her şey müşterinin alışveriş deneyimini mükemmelleştirmek ve daha interaktif hale getirmek için.

Şüphesiz, bu teknolojik yenilikler, çığır açan satış deneyimleri yaratmak isteyen birçok içerik pazarlama ekibi tarafından benimsenecektir.

Kaynaklar:

www.vrfocus.com

www.forbes.com

moderninnova.com