Sosyal medya hedef kitlesi nedir ve nasıl bulunur?

Syracuse Üniversitesi’ndeki yüksek lisans programım için iki kez hafta sonu etkinliğine katılmamız gerekiyordu. Böyle hafta sonlarında işle ilgili etkinlikler yapılır, konuk konuşmacılar gelir ve sektör lideri sunumlar gerçekleştirirdi. Amaç sınıf arkadaşlarınız, öğretim üyeleri ve sektördeki liderlerle iletişime geçmeniz ve dijital iletişimin geleceğini tartışmaktı.

Los Angeles’taki etkinliklerden birinde halkla ilişkiler üzerine odaklanılmıştı. Çok iyi bir konuk konuşmacı halka açık şirketlerden bahsediyordu ve söylediği bir şey göze çarpıyordu: “Birini bir şeye açıkça dahil etmezseniz, onları dolaylı bir şekilde dışlamış olursunuz.”. Sosyal medyadaki hedef kitlenizi öğrenirken de bu kavramı aklınızda tutmalısınız.

Herkesi hedef görmeyeceğinizden dolayı (herkese satış yapabilecek olmanıza rağmen) kitlenizi belirlemeniz, tanımlamanız ve anlamanız gerekiyor. Böylece sosyal medyada onlarla daha kolay iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi de, sosyal medya hedef kitlesinin ne olduğunu ve nasıl bulunacağını inceleyelim.

Sosyal medya hedef kitlenizi belirlemek şirketinizin müşteri profilini belirlemeye benzer. Ayrıca marka yönergeleri geliştirmenize de yardımcı olur.

“Kitlenizi hangi içeriklerle ilişkilendirebilirsiniz?” veya “Hangi dili kullanmalısınız?” gibi soruları yanıtlamalısınız. Kitlenizle aynı dili konuşabilmeniz önemlidir, bu onların sosyal medyada etkileşim kurmasını, markaya olan bağlılığının artmasını ve sonuçta da ürününüzü satın alınma oranını artırmanızı sağlar.

Misafir konuşmacının haftasonu etkinliğinde bize söylediği gibi, sosyal medya hedef kitlenizi son derece spesifik ve ayrıntılı olarak bilmeniz gerekir. Bu şekilde ürününüzle ilgilenebilecek kişileri dışarıda bırakmış olmazsınız. Sonuç olarak sosyal medya hedef kitlenizi tanımak, ürününüzü etkili bir şekilde pazarlamanıza ve hedeflediğiniz kişilere hitap etmenize yardımcı olur.

Artık sosyal medya hedef kitlesinin ne olduğunu ve neden yararlı olduğunu gördüğümüze göre, hedef kitlenizi nasıl bulacağınıza bakalım.

Sosyal medya hedef kitlenizi nasıl bulursunuz?

Hedef kitlenizi geliştirmeye başladığınızda, bunu araştırma ve verilere dayandırmalısınız. Aşağıda, başlamanıza yardımcı olacak beş adımı özetledik:

1. Müşteri kimlikleri yaratın veya tanımlayın

İşletmenizde zaten mevcut müşteriler varsa, aynı bilgileri sosyal medya hedef kitleniz için de kullanabilirsiniz. Mevcut müşterilerinizin kim olduğunu düşünün. İşleri neler? Yaşları kaç? Gelirleri ne kadar? Verilerinize bakarak birçok demografik bilgiye sahip olabilirsiniz. Sosyal medya numaralarınıza bakın ve mevcut kampanyaları izleyin. Bu bilgiler, kitleniz hakkında zaten bildiklerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Ardından bu demografik bilgileri incelemeye başlayın. “Hedef kitlemin sorunlu  olduğu noktalar neler?”, “Ürünüm ya da hizmetim hangi sorunları çözüyor?”.

Ayrıca, harcama gücü, harcama kalıpları ve yaşam aşamaları gibi özellikleri de göz önünde bulundurun. Tüm bu bilgiler müşterilerinizin sosyal medyada nasıl etkileşimde bulundukları ve paralarını nasıl harcadıklarıyla ilgili size bilgi verir. Bunların sonunda birden fazla  kişi profiline sahip olabilirsiniz. Ancak birden fazla çeşitte ürün satıyorsanız farklı profillere sahip olmanız normaldir.

2.Kitlenizin en aktif olduğu yeri bulun

Kitlenizin kim olduğunu anladıktan sonra, internette daha çok nerede vakit geçirdiklerini bulun. Topluluğunuzun hangi sosyal medya platformlarında olduğunu bilmeniz gerekir. Örneğin, eski nesiller son dört yılda Facebook kullanımlarını artırdılar. Aslında, bu kuşağın Facebook kullanan kısmı neredeyse iki katına çıktı.

Öte yandan, Twitter daha çok gençlere hitap ediyor. Twitter kullanıcılarının %38’i 18-29 yaşları arasında ve kullanıcıların %26’sı ise 30-49 yaşları arasındadır. Instagram da genç nesillere hitap ediyor ve kullanıcıların %35’i 25-34 yaş arasında, %30’u ise 18-24 yaşları arasındadır.

Kitlenizin nerede olduğunu bulmak, hangi sosyal medya platformlarına odaklanmanız gerektiğine yardımcı olacaktır. Ardından, istediğiniz gibi ayarlama yapabilirsiniz. Örneğin bir paylaşımınız bir platformda iyi çalışıyor ancak diğerinde çalışmıyorsa buna göre düzenlemelerde bulunabilirsiniz. Veya hedeflediğiniz kişiler ilgilenmiyor, ancak başka bir grup ilgiliyse, hedef kitlenizi değiştirebilirsiniz.

3. Rakiplerinize bakın

Sosyal medyada hedef kitlenizi etkilemeye çalışırken rakiplerinize bakın. Ne tür bir dil kullanıyorlar? Kimlere hitap ediyorlar? Bunlara onların gönderilerine  yanıt veren kişilere ve onlarla etkileşime geçen kişilere bakarak anlayabilirsiniz. Ayrıca hangi sosyal ağlarda aktif olduklarını, en iyi takipçilerinin kimler olduğunu, etkileşim oranlarının ne olduğunu ve hangi hashtagleri kullandıklarına da dikkat edebilirsiniz.

Ek olarak sosyal medya uygulamalarında hedeflediğiniz anahtar kelimeleri arayabilir ayrıca rakiplerinizinkileri de görebilirsiniz. Son olarak da  kitlenizin sevdiği diğer sayfaları öğrenmek için kendi analizlerinizi kullanabilirsiniz.

4. Müşterilerinizi araştırın

Çok sayıda istatistiğiniz olmasına rağmen, mevcut müşterilerinizle konuşmak her zaman iyi bir fikirdir. Anketler, gerçek müşterilerinizin kim olduğunu ve hangi sosyal medya ağlarını tercih ettiklerini öğrenmenize yardım eder. Anketlerde ne tür içeriklerden hoşlandıklarını, hangi sosyal medya sitelerini sevdiklerini veya kimleri izlediklerini sorabilirsiniz.

5. Facebook gruplarını araştırın

Kitleniz çoğunlukla Facebook kullanıyorsa, onları Facebook gruplarında bulmak iyi bir fikir olabilir. Son zamanlarda Facebook grupları sosyal medya kullanıcıları arasında daha popüler hale geliyor bu yüzden kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için iyi bir yer olabilir. Neler gönderiyorlar? Hangi dili kullanıyorlar? Yalnızca kitlenizle nasıl iletişim kuracağınızı öğrenmekle kalmaz aynı zamanda da bunu kendi kitlenizi oluşturma fırsatı olarak da kullanabilirsiniz.

Sosyal medya hedef kitlenizi geliştirmek, başarılı pazarlama kampanyaları oluşturmada önemli bir adımdır. Ayrıca, çalışmalarınızı doğru sosyal medya platformlarına ve gönderilerine odaklamış olursunuz. Sosyal medya hedef kitlenizle etkileşime geçmek ve onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için önemli bir yer. Hedef kitlenizi bulduktan sonra, onlara hitap eden iyi dengelenmiş bir içerik planı oluşturabilir ve marka yönergeleri hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Kaynak: blog.hubspot.com