Son yıllarda, startupların ve küçük işletmelerin sayısında büyük bir artış görülmektedir. Bu da bizi neredeyse her sektörde artan rekabete götürmektedir. Daha yeni başlayan bir girişimci proje üzerinde çalışıyorsanız ve bunu planlamak için mücadele ediyorsanız, güçlü bir inbound pazarlama stratejisine sahip olmanız şarttır.
Inbound pazarlama, herkesin dikkatini üzerinize çekmek ve işinizin başkaları tarafından kolayca bulunmasını sağlamak için çaba sarf etmektir. Diğer bir deyişle, inbound pazarlama, müşterileriniz yararlı bulacağı içeriği paylaşarak onları ürününüze ya da markanıza çekmektir. Kulağa içerik pazarlaması gibi geliyor değil mi? Neredeyse haklısın.
İçerik pazarlaması, inbound pazarlama stratejinizin önemli bir bölümüdür. İyi içerik oluşturmak ve dağıtmak, marka bilinirliğini arttırmanın yanı sıra trafiği, potansiyel müşterileri, satışları arttırmaya da yardımcı olur. Ama göründüğü kadar kolay değildir, özelikle de yolun başında olanlar için.
Bu blogta, görünürlüklerini arttırmak ve daha yüksek gelir elde etmek isteyen startuplar için özel olarak hazırlanmış 8 içerik pazarlama ipucu vereceğiz. Bunu göz önünde bulundurarak, bir startup başarısı ve doğru yolda olmanız için yapmanız gerekenleri doğrudan ele alalım.
1)Trendleri takip edin
Her endüstrinin kendi son trendleri, viral konuları ve atılımları vardır. İçerik pazarlama stratejinizin bir parçası olarak, sektörünüzdeki yeniliklerle bağlantı halinde olduğunuzdan emin olmanız gerekir. İpucu: En belirgin içerik pazarlama hatasını yapmayın. Bugünlerde nelerin trend olduğunu öğrenmek için popüler haberleri, blogları ve forumları düşünün.
2)Markanızı yansıtan içerik oluşturun
Her markanın kendi hikayesi ve sesi vardır. Şimdi, markanızla ilgili pazarlama içeriği oluştururken, markanızın hikayesini ve sesini tam anlamıyla yansıtan bir içeriğin olduğundan emin olmalısınız. Bunu yapmak farklı olmanıza ve içeriğiniz yeni ve sürekli takip eden kitleler tarafından tanınmasını sağlayacaktır.
İpucu: Amaçlı, marka odaklı içerik stratejisini benimsemenin yanı sıra, içerik üreticinize, tasarımcınıza ve metin yazarına fontları, renkleri ve biçimlendirme türü vb. gibi teknik ayrıntılara ulaşmalarını söyleyin ve içeriğin markanız gibi görünmesini sağlayın.
3)SEO(Arama Motoru Optimizasyonu) içeriğinizi kanıtlar
Yaratıcılık önemlidir, ancak SEO da önemlidir. İçeriğiniz ne kadar yaratıcı olursa olsun, daha yüksek SEO sıralaması için optimize edilmemişse işe yaramaz. Google Keyword Planner ya da SEMrush gibi platformlardan yararlanmanız gerekebilir. Sektörünüzde hangi anahtar kelimelerin trend olduğunu ve hangi anahtar kelimelerin markanızın Google, Yahoo, Bing ve diğerleri gibi arama motorlanının ilk sayfasında listelenmesini sağlayacağını belirleyin.
İpucu: Tam olarak kitle araştırmasına, anahtar kelime araştırmasına ve konu araştırmasına odaklanın. Ayrıca,
- Uzun biçimli(2.000 kelime veya daha fazla) blog yazısı yazın
- Pek çok yönü ve açısı olan konuları bulun
- Öne çıkan snippet’lerin içeriğini biçimlendirin
- Anahtar kelime yoğunluğunu doğal tutun ve fazla kelime kullanımından kaçının
- Site hızınızı arttırın
- İçeriğinize iyi tasarlanmış, yüksek kaliteli görseller ekleyin
4)AIDA modelini takip edin
Dürüst olmak gerekirse, bir hayır kurumu için içerik yazmıyorsunuz ve dönüşüm bekliyorsunuz. Günümüzde, AIDA dijital pazarlama, satış stratejileri ve halka ilişkiler kampanyalarında yaygın olarak kullanılan yaklaşımlardan biridir. AIDA temel olarak dönüşüm oranının çeşitli aşamalarını açıklar. Kısaltması şu şekilde açıklanabilir:
- A Awareness(Farkındalık) anlamına gelir: ‘Dikkat çek’
- I Interest(İlgi) anlamına gelir: ‘İlgiyi sürdür’
- D Desire(Arzu) anlamına gelir: ‘Arzu yarat’
- A Action(Eylem) anlamına gelir: ‘Harekete geç’
İpucu: AIDA modelini nasıl kullanabileceğiniz ile ilgili ipucu:
- Dikkat çek: ‘Creative Disruption’ teorisi, müşterinin dikkatini çekmek ve onları markanızdan/ürününüzden haberdar etmek için en iyi yollardan biridir. Örneğin: temalı bir haber bülteni, hedefe uygun bir mesaj veya açılış sayfasında etkileyici bir grafik oluşturabilirsiniz.
- İlgiyi sürdür: Bir sonraki adım ise gösterilen ilgiyi korumaktır ve genellikle bu da işin en zor kısmıdır. İlgili konulara odaklanmanız gereken yer burasıdır. Basit bir ifadeyle, insanlara markanızda/ürününüzde neyi en ilginç bulacaklarını söyleyin. Örneğin: Wendy’nin ‘Dana eti nerede?’ reklam kampanyası, Wendy’nin hamburgerlerinin dana etinden daha fazlası olmasına odaklanan ayrıntılı bir kampanyadır.
- Arzu yarat: Hedef kitlenizin dikkatini çektiğinizde, onları ürününüze/hizmetinize sahip olmak istediklerini fark etmeye ikna etmenin yollarını bulmanız gerekir. Televizyon reklamlarını sosyal medyada yayınlamak, bloglarınıza ve makalelerinize daha ikna edici ve ilişkendirilebilir CTA(Eyleme Çağrı)’lar eklemek ve tanınmış blogcuların ürününüzü kullanması ve ürününüz hakkında konuşması, müşterileri gerçekten hizmetinize ihtiyaç duyduklarına ikna etmenin harika bir yoludur.
- Harekete geç: AIDA modelinin son aşaması, müşterinin harekete geçmesini sağlamaktır. Burada çok beklenen ‘dönüşüm’ gerçekleşir. ‘SINIRLI SAYIDA’ ve ‘ÜCRETSİZ KARGO’ gibi hileler kullanmak, bir aciliyet duygusu yaratmanın ve müşterileri harekete geçmeye motive etmenin harika bir yoludur.
5)İçerik takvimi oluşturun
Bir startup olarak, farklı platformlarda yeni içerik yayınlamanız önemlidir. Açıkçası, sizin, yazarlarınızın ve tasarımcılarınız izlemesi gereken bir çok platform var. İçerik takvimi oluşturmak, herkesin düzeli bir içerik yayınlama hızını korumasını ve tüm yazma sürecini düzenli tutmasını kolaylaştırır.
İpucu: Kağıt veya manuel takvim kullanmayın.
ProofHub, Trust My Paper ve Evernote gibi platformları kullanmak da dahil olmak üzere bir içerik takvimi oluşturmanın ve sürdürmenin daha iyi yolları vardır.
6)İç kültürünüzü tanıtın
İçerik pazarlaması, ürün veya hizmetlerinizle ilgili marka oluşturmanız ve övünmeniz anlamına gelmez. Bazen, sadece belirli bir sektörle ilgili fikir makaleleri, tartışma yazıları ve genel haberler ile ilgili makaleler kullanabilirsiniz. Yalnızca üçüncü taraf paydaşları ve potansiyel kitlelerin ilgisini çekmek için web sitenizin blogunu startup’ınızın kültürü ve gelecek hedefleriniz hakkında konuşmak için kullanabilirsiniz.
İpucu: Blog oluştururken WordPress gibi kullanıcı dostu CMS kullanın. Blogunuzu kolay abone olunan ve okunan bir yere dönüştürün.
7)Sosyal medyada dikkatleri üstünüze çekin
Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter vb. platformlar şüphesiz en güçlü dijital pazarlama platformlarından bazılarıdır. Bu sosyal medya platformlarının her birinde gözlenebilir bir mevcudiyete sahip olmak ve yeni pazarlama içeriklerini paylaşmak, girişiminizin küresel pazara girmesi için mükemmel bir fırsattır.
İpucu: İçerik yayınlama, etkileşimi arttırmak, kitleleri takip etmek, kısacası sosyal medyayı yönetmek sizin için oldukça yorucu olabilir. Bununla birlikte, doğru içerik türüyle doğru kitleye doğru zamanda ulaşmanıza yardımcı olabilecek birçok sosyal medya yönetim aracı bulunmaktadır.
8)Influencerlarla iletişim kurun
Sosyal medyada influencer marketing’i duydunuz mu? Eğer duymadıysanız, biraz araştırma yapmanız gerekecek. Nielsen tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, tüketicilerin sadece %33’ü reklamlara güvenirken, tüketicilerin %90’ından fazlası akranlarının tavsiyelerine inanıyor. Ve bugün influencer marketing’i bu kadar önemli kılan da bu. Girişimciler ve bölgenizdeki influencerlar ile iş birliği yaparak, ürününüzün veya markanızın onlar tarafından konuşulması ürününüzü etkili kılacaktır. Açıkçası, sosyal medya pazarlaması ve içerik pazarlaması genellikle influencer marketing ile birlikte yürür.
İpucu: Sosyal medya influencerların alanı hayal edebileceğinizden çok daha büyük. Markanıza, kanalınıza ve sektörünüze en uygun influencer’ı seçtiğinizden emin olun. Yardım için BuzzSumo, Upfluence, BuzzStream, FameBit, Pitchbox vb. gibi influencer marketing araçlarını kullanmayı düşünebilirsiniz.
Sonuç
İçerik pazarlaması da bir trendtir ve yakın zamanda ortadan kalkacak gibi görünmemektedir. Startup’ınızın itibarını arttırmanın yollarını arıyorsanız, startup blogunuzu ve diğer sosyal medya profillerinizi geliştirmeye odaklanmalısınız. Doğru kitleye hitap eden bir içerik oluşturun ve tanıtın. Yeni şirketinizin çevrimiçi pazarlama stratejisini bir araya getirirken bu basit ipuçlarını göz önünde bulundurun.