Arama ve dijital pazarlama üstünde koronavirüs etkisi

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, Koronavirüs pandemi ilan edildi. Şirketler giderek daha zorlu koşullar altında çalışmaya başlarken ve salgının ne kadar süreceğini değerlendirmeye çalışırken, yıkıcı etkisi küresel ekonomide de hissediliyor.

Koronavirüs etkisi dijital ekosistem boyunca şu şekilde hissedildi; 

  • Uzaktan çalışan çok sayıda personel oldu
  • Fuarlar ve konferanslar iptal edildi, internet üzerindeki etkinliklerde artış oldu
  • E-ticaret ve online satışlar arttı
  • Çin’de üretilen ürünler için tedarik zinciri sorunları oluştu ve kullanım oranı düştü
  • Sağlık konuları için arama hacminde artış gözlemlendi
  • Seyahat ve diğer etkilenen sektörlerde reklam harcamalarında düşüş oldu
  • Devam eden belirsizlik ve durgunluk olasılığı var

Uzaktan çalışma, iptal edilen konferanslar ve çevrim içi ağ

Büyük teknoloji şirketlerinin çoğu insanların evden çalışmalarını destekledi. Örneğin, Google, tüm Kuzey Amerika’daki çalışanlarına 10 Nisana kadar uzaktan çalışmalarını tavsiye etti. Evden çalışmak daha fazla şirket tarafından kabul görüyor olsa da, yapısı nedeniyle buna izin vermeyen şirketler içerisinde virüs yayılmaya devam edecektir.

Ama her olayın iki yüzü vardır. Uzaktan çalışmak esneklik ve bazı durumlarda daha fazla verimlilik sağlar. Bununla birlikte, izole olduğundan yüz yüze ve grup işbirliğinden kaynaklanan yaratıcılık ve problem çözme kaybına neden olabilir. Bazı zorluk türleri için yüz yüze toplantıların yerini tutamaz.

İptal edilen endüstri etkinliklerinin sürekli büyüyen listesi de yüz yüze zaman ve geliştirebilecek ağ fırsatları kaybına neden oldu. Konferansların kaybı planlanan satış hattını bozuyor.

Sonuç olarak, pazarlamacılar ve satış uzmanları çevrim içi platformlara ve sanal etkinliklere yöneliyorlar. Zoom, Microsoft, Logmeın, Cisco Google, Slack ve video konferans gibi yazılımlara olan talebin keskin bir şekilde arttığı görülüyor. Bu şirketlerin bazıları SaaS araçlarını ücretsiz olarak sunuyor (bunu hem kamu hem de kendi yararlarına yapıyorlar).

Sanal konferanslar, tarihsel canlı etkinlikler ve yüz yüze görüşme için yetersiz bir seçenek olmuştur. Ancak bu durum koronavirüsün ardından değişebilir, çünkü şirketler içerik ve formatlar üstünde deneyler yapmaya başladılar. Bu deneylerden bazıları başarılı olursa, sanal konferanslar fuarlar sırasında daha düzenli bir hale gelebilir.

Arama, E-ticaret ve pazarlama bütçeleri

Koronavirüsün arama ve dijital pazarlama üzerindeki etkisini daha genel olarak tahmin etmek biraz zordur. Bir düşünce, arama faaliyetinin hız kesmeden devam edeceğini savunuyor, çünkü bu günlük yardımcı bir programdır. Bununla birlikte, bazı kategorilerde tüketici veya yüz yüze talepler azalırsa, bu ürün veya hizmetler için daha az arama olacaktır (düşünün: oteller, hava yolları). Bu SEO, ücretli arama ve çevrim içi görüntülü reklamcılığı etkileyecektir. Satış gerçekleşmiyorsa, pazarlamacılar bütçeleri yönlendirebilir veya harcamaları erteleyebilir hale geleceklerdir.

Seyahat, etkinlikler ve bazı perakende kategorileri gibi endüstrilerin bu yılın ilk yarısında daha düşük reklam harcama seviyeleri görmesi muhtemeldir. Ancak, rakiplerin geri çekilmesi durumunda çevrim içi harcamaları azaltmanın fırsatlar yarattığına dair güçlü bir argüman da var. Buna ek olarak, dijital pazarlama teşvik veya talebi korumak için kriz anında kritik olabilir.

Elbette, bazı kategorilerde arama hacimleri büyüyor. İç veriler, örneğin, “yüz maskesi”, “el dezenfektanı” gibi bir dizi anahtar kelimeyi içerecek olan eczane kategorisiyle ilgili markalı olmayan arama sorgularında büyük bir kazanç göstermektedir. Avrupa, Kuzey Amerika ve Afrika’daki bir dizi ülkede, Şubat ayı ortalarından itibaren, virüsün yayılmasına yanıt olarak arama hacminde önemli bir büyüme görülüyor.

Mağaza ziyareti azaldıkça birçok tüketici de e-ticaret harcamalarını artırdı. Quantam Metrik verilerine göre, çevrim içi mağazalara sahip geleneksel perakendeciler çevrim içi alışveriş gelirlerinde büyük artışlar gördüler (52% haftalık büyüme). Ve çevrim içi dönüşümler bir yıl öncesine göre %9 daha büyüdü.

Koronavirus çevrim içi alışverişi daha fazla ilerletecek mi? Virüs, insanların evden ayrılmasından korktuğu için çevrim içi bakkal alışverişinde bile satış artışı sağlayabilir. Aynı şekilde, gıda dağıtım hizmetlerinin daha da benimsenmesine fayda sağlayabilir. Fiziksel eğlence mekanları (yani sinema salonları, konserler, canlı sporlar) mücadele ederken, çevrim içi yayın hizmetlerinin gelişeceğine dair spekülasyonlar da var. Markalar tarafından sunulan kategorilere, tüketici direkt ulaşabilir.

Nielsen, 2025 yılına kadar yaklaşık 75 milyon çok kanallı hane olacağını ve ABD E-ticaretine milyarlarca dolar eklediğini projelendiriyor. Koronavirüs bu eğilimi hızlandırabilir.

Belirsizlikle karşı karşıya

Ancak, mağazaların yakın vadede daha fazla etkilenme olasılığı daha yüksek olmasına rağmen, herhangi bir durgunluk veya daha küçük bir düşüş bile olsa, e-ticaret üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Hafif bir durgunluk bile perakende mağazalarını kapanmak ve iflasla baş başa bırakabilir.

Virüs endişe yaratan ve dikkat edilmesi gereken bir şey olsa da, tartışmasız büyük sorun şu anda virüsün nedeninin yarattığı korku ve belirsizliktir. Günlük aktivite’den çekilme halk sağlığı açısından haklı bir davranış olabilir, ancak davranış değişiklikleri korku ve karışıklık tarafından yaratılır.

Piyasalar ve satın almadaki kararların kesin, öngörülebilirlik ve güven üstüne kurulmasıyla yönlendirilir. Bundan birkaç ay sonra ve tüketici ve iş harcamalarının azalması ihtimalin, küresel ekonomiye çok fazla acı çektirecektir.

Ancak ele geçirilecek fırsatlar da vardır. Kararlı eylemler ve net belirlenmiş vizyon ile, gelişme ve sadece Koronavirüsün’den etkilenmemek için gerçekleştirilen hareketler arasındaki farkı yaratacaktır.

Kaynak: https://uberall.com