Şimdi nereye?

Tüm endüstri dallarında Covid-19 krizinin hızlandırdığı 10 trend

Bir pandemi olasılığı uzun yıllardır iyi bilinen bir sistematik olmasına karşın, hiç kimse mevcut koronavirüs krizinin kesin zamanlamasını veya doğasını tahmin edemezdi.
Trendler genelde böyle oluşur: büyük değişimler iyi bilinir; birçok zayıf sinyal vardır, ancak çoğu trendin takip ettiği çan eğrisinin zamanlamasını ve şeklini tam olarak bilmek imkansız değilse bile zordur. Bir yıl boyunca niş olarak kalacaklar mı? Peki üç yıl boyunca? Yoksa aniden dış tetikleyiciler nedeniyle kitlesel olarak benimsendiğini mi göreceğiz?

Bu nedenle bazen her şey değişiyor gibi göründüğünde, zaten “orada” olan trendlere bakmak yararlıdır. Trendleri erken benimseyen, öncü markalar hangi yeni davranışları benimsiyor? Hangi trendler ana akımdan yıllarca uzakta görünüyordu (veya görmezden gelmesi kolaydı) ama şimdi haftalar olmasa bile birkaç ay içinde tamamen normal olmaya hazır hale geldiler?

Örgütsel/organizasyonel düzeyde, kriz zamanları hem tehdit edici hem de özgürleştirici olabilir. Konuştuğumuz yöneticilerin çoğu, petrol tankeri büyüklükteki devasa organizasyonları ile yeni, çevik start-up rakipleri arasındaki farkın acılı bir şekilde farkındalar. Tüm eski “kuralların” yıkılabileceği büyük bir şok olmadan kültürel değişim zordur ve Covid-19 zamanı da bu anlardan biridir.

İşte birkaç yıldır takip ettiğimiz ve insanların koronavirüs sonrası dünyadaki değerlerine ve önceliklerine dair güçlü erken sinyaller sunan 10 yeni tüketici trendi. Bu eğilimleri gözden geçirirken kendinize şunları sorun: Bu yeni davranışlara hazırlıklı mıyız? Bu yeni beklentileri karşılamaya hazır mıyız?

1- Sanal deneyim ekonomisi

Deneyim Ekonomisi hakkında her şeyi biliyorsunuz. Billie Eilish gibi süperstarlar turnelerini iptal ettiğinde, spor ligleri kapatıldığında, Louvre müzesi kapatıldığında ve Olimpiyatlar gün geçtikçe daha güvenilmez göründüğünde, insanların yaşamlarında büyük bir boşluk olacak. Ancak sürükleyici yeni teknolojiler insanların deneyime dayalı statü arayışlarına cevap olacak. Sosyal medya ve e-sporlar tüketicilerin sanal alanda nasıl statü kazandığının bariz tezahürleridir. Ancak şimdi başka deneyimlere bakma zamanı, daha az rekabetçi sanal deneyimler –seyahat, ticaret, toplu buluşmalar ve fazlası- yeni anlam seviyelerine sahip olacaklar.

2- Shopstreaming

2017’nin sonlarında, Asya’da ortaya çıkan bu trend hakkında ilk kez yazdığımızda, “Asya’nın en büyük dijital dalgalarından ikisi olan e-ticaret ve canlı yayın birleşiyor, demiştik.Bu hem çevrimiçi alışveriş hem de sosyal bağlantılar için bir sonraki yönü gösteriyor: etkileşimli, deneyimsel ve eş zamanlı. Ancak yaşadığımız bu son kriz, Çin canlı yayın pazarının son birkaç yılda olduğundan daha büyük ve daha hızlı büyüdüğünü gösterdi ve bu eğlence, toplum ve ticaretin karışımı, e-ticaret beklentilerini küresel ölçekte arttıracak.

3- Sanal arkadaşlar

Bu, birkaç yıl önce ilk tespit ettiğimiz zamandan beri en göze çarpan ve tartışmalı trendlerden biri oldu. Oldukça basit bir şekilde, insanlar dijital asistanlara ve sohbet botlarına alıştıkça, beklentileri gelişecek ve bazı insanlar (hepsi değil!) eğlendirme, eğitim, arkadaşlık ve iyileşme gücüne sahip sanal kişilikler aramaya başlayacaktır. Kriz, insanların bu sanal yoldaşlara yöneldiğini görecek ve bir kere cin şişeden çıktıktan sonra, kriz bitse bile bu davranışların devam edeceğini göreceksiniz.

4- Çevre sağlığı

Şu anda, insanlar günlük yaşamlarına devam ederken, obsesif bir şekilde el dezenfektanlarını arıyorlar. Zaman geçmeye başladığında, daha az hijyenik alışkanlıklara geri dönecekler, ancak güvenli, sağlıklı ve iyi olma arzusu her zamankinden daha güçlü olacak. Bu da müşterilere, fazla efor sarfetmeden, sağlıklı koşulların sağlandığı fiziksel alan sağlayıcıları için büyük bir fırsat yaratacak.

5- M2P (bireysel mentor)

Online-çevrimiçi sosyal bağlantıların kolay olması, bireylerin insani ihtiyaçlarından kendini geliştirme arzusunu gerşekleştirmeye olanak sağlar. Evet, insanlar çevrimiçi ortamda inanılmaz fazla zaman geçirecekler. Ancak birçoğu da o zamanın bir kısmını verimli bir şekilde kullanmayı özleyecek ve böylece yeni beceriler öğrenme arayışlarında, onları, öğretmenler, uzmanlar mentorlara bağlayan platformlar kucaklayacak.

6- A-Ticaret

Birkaç yıl önce, güçlü bir artış gösteren bir diğer trend, A-ticaret. 2017/18 yıllarında, yapay zekanın artan gücü ve benimsenmesi bu trendin ana itici gücü oldu. Şimdi, yeni bir otomatik ticaret türü olan IRL’yi ( IN REAL LIFE – GERÇEK HAYAT) mümkün kılan, robotikteki gelişmelerle yakınlaşan temassız etkileşimlere olan talepteki ani keskin artış gözleniyor.

7- Tükenmişlik

İnsanlara zihinsel olarak acı veren tek şey, koronavirüs değildir. Küresel bir halk sağlığı krizini ve derin bir ekonomik çöküş korkusunu tetiklemeden önce, insanlar, yaygın eşitsizlik, her zaman devam eden sosyal rekabet, iklim krizinin yaklaşan tehdidi ve çok daha fazlası ile karşı karşıyaydı. Bu nedenle, insanların zihinsel sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek herhangi bir kuruluşun açık kollarla karşılanması şaşırtıcı olmayacaktır.

8- Açık kaynaklı çözümler

Bu trend hakkında ilk yazdığımızda, en zor paylaşılan sorunlarımıza yenilikçi çözümlerinizi paylaşma ve hatta sunma konusunda bunu “sürdürülebilirlik için cesur yeni bir sınır” olarak adlandırmıştık.
Koronavirüs yakın tarihin en acil uluslararası, demografik sorunlarından biridir ve insanlara en iyi organizasyonların başkalarıyla cömertçe işbirliği yapan kişiler olduğunu hatırlatmaktadır.

9- Desteklenmiş gelişim

Evde daha fazla zaman geçirmenin faydalı bir sonucu nedir? Birçoğu, kendileri için yemek pişirme gibi sık sık ihmal edilen geleneksel yaşam becerilerini öğrenmeye itilecek. Trend gözlemcileri markalaşmayı milenyum olarak seviyorlar. Ancak sanal alışverişin son zamanlardaki büyümesi, artan sayıda varlıklı kentlinin temel ev işleri hizmetlerini geçici işçilerden almasına yol açtı. Kriz sona erdiğinde, bunlardan bazılarını memnuniyetle geri verecekler, ancak diğerleri aslında bu işleri kendilerinin yapmaktan hoşlandıklarını fark edecekler.

10- Sanal statü sembolleri

Statü sahibi olmaya takıntılıyız. İnsanların kendilerini nasıl tanımladıklarını, toplumdan ve akranlardan nasıl saygı duyduklarını anlarsanız, davranışlarını anlamak için güçlü bir araca sahip olmuş olursunuz. Fiziksel malların uzun süredir statü belirlemede tekelleri vardır; kıt ve pahalıdır. Genç tüketiciler ve video oyunu oynayanlar, uzun zamandır sanal ürünleri benimsiyorlar ancak şimdi yeni teknolojilerin – AR ve blokchain gibi – sürdürülebilir tüketim için artan arzunun ve korona krizinin, sanal ürünlerin orjinal statü sembolleri olabileceğini ve endüstriler, demografiler ile birleşebileceğini bekliyoruz.

Kaynak: https://info.trendwatching.com/