Aljazeera editörü Şükrü Oktay Kılıç yeni medyayı anlattı

Geçtiğimiz hafta İstanbul Bilgi Üniversitesi, İletişim Fakültesi Çevre Gazeteciliği dersine konuk olan Al Jazeera.com (El Cezire) internet sitesinin editörlerinden Şükrü Oktay Kılıç dijital medya dünyası üzerine konuştu.

Son zamanlarda boy gösteren kaçınılmaz dijital dönüşüm, ülkemizde de etkilerini göstermeye başladı. Tarihte ilk defa yeni medya reklam gelirleri yazılı basını geçerek tabiri caizse bir uyarı ateşi açarak bu sektörde ne denli ciddi olduklarını gösterdi.

”Farklı olursak başarılı olacağız…”

İlk olarak 2005 yılında Facebook’un kurulmasıyla birlikte NewYork Times’ın bu platforma giriş yapmasının başlangıç niteliğinde bir adım olduğunu belirten Şükrü Oktay Kılıç, ülkemizde bu platformların kullanılmasına ayak uyduran gazetelerin başında HaberTürk ve Hürriyet gazetesinin olduğunu da dile getirdi. Öte yandan reklamların çok fazla göz önünde bulundurulmasından ötürü ”click” (tıklanma) uğruna içeriği boş olan özensiz haberlerin okuyucular açısından güven kırıcı olabildiğini belirtti.

”Kaliteli içerik önemli”

Yeni medya düzeninin en önemli kolu olan sosyal medya editörlüğüne de değinen Kılıç, tweet atmanın veya Instagram yönetmenin sosyal medya editörlüğü olarak kabul edilemeyeceğini belirtti. Farklı, kaliteli ve doğru içeriğe sahip haberleri dijital ortamdan yararlanarak üretim yapabilen ve bu işleri en doğru yöntemlerle okuyuculara ulaştırabilen kişiyi sosyal medya editörü olarak adlandırılabileceğini dile getirdi. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen sitelerinden biri olan Onedio.com hakkında da görüşlerini kısaca belirten Kılıç, haberleri kopyalayıp, ortaya çıkardıkları işlere yatırım yapmayan ve önemli katkısı olmayan bir site yorumunda bulundu.

”Amaç içerik, araç video!”

Facebook’un içerik yönetiminde, üretiminde ve bunun yayılmasında daha avantajlı bir platform olduğunu öte yandan daha fazla insana müzikli ve yazılı videolarla etkili şekilde ulaşıldığını yorumlarına ekleyen Kılıç, Facebook’a en yakın rakip olan Twitter’ın ise 140 karakter kısıtlamasından ötürü çeşitli bilgi kartları ve linkler olmadan çok etkili olmadığını dile getirdi. Yeni medyada bilgi veren videoların bilgi veren uzun yazılardan daha etkili ve dikkat çekici olduğunu vurgulayan Kılıç, bu renkli formatların sosyal medyayı ve bu yeni medya düzenini oluşturduğunu belirterek sözlerine noktayı koydu.