Apple ürünlerini devrimci olarak gösteren yeni MacBook Pro reklamı

Teknoloji bu günlerde son derece hızlı bir şekilde ilerliyor ancak Apple yeni kampanyasında daha da ileriye ulaşarak yeni MacBook Pro’nun yardımıyla “gelecekte daha ne olabilir” sorusunun cevabını tarihin gerisine uzanarak hikaye biçiminde anlatıyor. Bu hırslı reklam, hayal gücünü simgeleyen klasik bir sembol olan ampulü kullanarak insanlığın ateşi bulması ile uzay yolculuğu ve akıllı telefonlara kadar gelen süreç arasında bir köprü rolü üstleniyor.

Reklam filminde kentin boş sokaklarının ortasında bulunan yüzlerce yuvarlak cam fenerler ardı ardına patlarken Rossini’nin William Tell Overture isimli eseri eşliğinde Taş Devri’nden Bilişim Çağı’na uzanan buluşların arka arkaya montajlı görüntülerini görüyoruz.

Gösterilen önemli buluşlar arasında tekerlek, yazı yazma, toprağı sürme, bisiklet, lokomotif, uçan makine, motosiklet, gözlük, dürbün, döner telefon, daktilo ve belki de en önemlisi tuvalet kağıdı var. Ayrıca mikrodalga, kamera, pikap, televizyon, sırt roketi, dondurucu, ataç, sanal bebek (Tamagotchi), video kamera, bilgisayar faresi, fermuar, rüzgar santrali, jet uçağı, mikroskop, Robotik el, robot köpek, roket gemi, iPhone, drone, uydu, robotik adam ve mağaranın derin bir yerinde, Apple’ın yepyeni bir dizüstü bilgisayarını görmek mümkün.

Reklam filminin sonlarına doğru siyah ekran üzerinde “Fikirler dünyayı ileriye doğru taşıyor” yazısı beliriyor ve “Gelecekteki tüm fikirler için bir araç tanıtıyor.” diye devam ediyor. Ardından giren demo görüntüde MacBook Pro’nun dokunmatik çubuğundaki video kaydırma işlevini gösteren bir el sayesinde piyasaya yeni gelen modelin yeni özelliklerinden biriyle tanışmış oluyoruz. Bir parmağın kıpırdamasıyla, bir ampul sürpriz ve basit bir hareketle patlıyor ve ardından geri sararak eski haline dönüyor. Yani yeni MacBook Pro’lar sayesinde sadece parmağımızı hareket ettirerek görüntüleri ileri geri sarabilmiş oluyoruz.

Reklamın görselleri ve kapsamı, 2001: A Space Odyssey filminin belirsiz tonlamalarıyla dolup taşıyor ve dönemin kapsadığı tutum, Guinness’in klasik “ters evrim” reklam filmine teğetsel olarak benzemesine rağmen sonucu daha az absürd. Ayrıca Apple’ın reklam filminde şakacılık ve şaşkınlık yokken, son iPhone 7 reklam filmlerinin verdiği yakınlık hissi de yok.

Adil olmak gerekirse, onlar daha geniş bir izleyici kitlesine daha kişisel bir ürün sunuyorlar; buna karşın MacBook Pro’nun hedefi kendilerini dehanın yaratıcılarını fantezi haline getirme ihtimalini taşıyor veya en azından bir gün bu rolü doldurmasını umuyoruz. Bu açıdan bakacak olursak, bir neslin bilgisayarlar sayesinde birkaç yıllık insan ilerlemesini gerçekleştirmiş olduğunu hayal etmek hala zor olsa bile, mesajı daha iddialı gibi görünebilir.

Sonuç olarak kampanya hiçbir şey başarı elde etmemiş olsaydı da, tüm o ampullerin patlamasını izlemek oldukça eğlenceli.

www.adweek.com