Bir ilginç sözlük: Lûgat365

Meyus, girift, dilbaz, bolâhenk, perestiş… Bu kelimeler sizin için ne ifade ediyor? Lûgat365 hayatıma girene kadar inanın ben de anlamlarını bilmiyordum.

Peki nedir Lûgat365? 

Lûgat365, iletişim sektöründe çalışan Banu ve Onur Ertuğrul çiftinin sosyal medya üzerinden hayata geçirdiği bir içerik projesi. Çift, bazı kelimeleri çok seviyor. Bu kelimelerin gerek etimolojilerine gerekse seslerine karşı çok derin bir ilgi duysalar da bu kelimelerin çoğu insan için hiçbir şey ifade etmediğini keşfediyor. İşte bu durum Ertuğrul çiftinin 2014 yılının sonuna doğru Lûgat365’i oluşturmaya karar vermesine yol açtı. Günlük hayatta kullanmaktan çok zevk aldıkları sözcükleri, yeni neslin bu sözcüklerden bihaber olduğu düşüncesiyle 1 Ocak 2015 itibariyle Twitter’dan günde 1 kelime olmak üzere #BazıKelimelerÇokGüzel etiketiyle paylaşmaya başladılar. 365 güne 365 ayrı güzel kelime seçen çift, paylaşımlarında bu kelimelerin anlamlarının yanı sıra etimolojik kökenlerine ve bu sözcüklerin bulunduğu edebi eserlerden alıntılara yer verdiler.
Sosyal medyada güzel bir etki yaratarak insanların ilgisini çeken Lûgat365 kendine özgü tasarımı ve içeriğiyle kısa zamanda fenomen oldu. İnsanlar; hislerini, o anki ruh hallerini takipçileriyle paylaşmak için Lûgat365’in kelimelerini Twitter’dan retweetlemeye ya da Instagram’dan yeniden paylaşmaya (repost) başladı. Bu durum çiftin ilgisini çekmiş olacak ki Mart 2015’te kelimelerini bez çantalara, defterlere, taş bardak altlıklarına ve posterlere basmaya başlayarak insanların hislerine tercüman olan bu kelimeleri, onların kimliklerinin bir parçası yapmalarını sağladı.

Bu hamleyle e-ticaret dünyasına atılan Lûgat365 ekibi http://www.guzelkelimelerdukkani.com/ sitesini kurdu ve ürünlerini buradan satışa çıkardı. Eylül 2015’te ise sadece onlineda bulunan dükkan Galata’da açılan gerçek bir dükkana dönüştü.

Her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi 365 gün dolunca Lûgat365, 31 Aralık 2015’te “allahaısmarladık”paylaşımını yaparak kelime paylaşımlarına son verdi.

bardak

Peki ya şimdi?

Lûgat365 ekibi 2015’te paylaştığı 365 kelimeyi bir araya getirerek paylaşımlarını Lûgat365 – Bazı Kelimeler Çok Güzel adıyla kitaplaştırdı. Kitap bu yıl Can Yayınları tarafından basılarak satışa sunuldu ve kitaba olan talep inanın oldukça yüksek. Kitabın yanı sıra Lûgat365 kelimeleri Paşabahçe ile yürütülen ortak çalışma sonucu aklınıza gelebilecek her çeşit bardağın üzerine basılmış bir şekilde piyasadaki yerini aldı. Sizi en iyi şekilde ifade ettiğini düşündüğünüz kelime ya da kelimeleri ister rakı kadehine basılı bir şekilde ister çay bardağının üstündeki haliyle satın alabilirsiniz. Ya da bu ilginç kelimeli bardaklar içinde bir tanıdığınıza hitap eden bir şey bulabilir ve sıra dışı bir hediye edinebilirsiniz!

Son olarak sosyal medyadaki durumdan bahsedecek olursak Lûgat365 kelimeleri özgün içerik pazarlamasıyla hâlâ oldukça popüler. Bireyler bu kelimeleri yalnızca öznel sebeplerde değil güncel olaylarla ilişkilendirerek de paylaşmaya devam ediyor. Örneğin; Ankara’da yaşanan talihsiz patlama sonucunda Lûgat365’in yayınladığı “yas” kelimesi sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasındaydı. Ya da 14 Şubat zamanı “aşk” kelimesi yine özellikle Twitter üzerinde paylaşmak için en çok tercih edilenlerden oldu.

İşin bence en ilginç kısmına gelecek olursak ekibin pazarlama, tanıtım, reklam vs. için inanılmaz paralar harcamamış olması. Dükkanlarında satışa sundukları ürünlerin basım masrafları haricinde kitap da dahil olmak üzere ekibin özel bir reklam çabası olmadı. Yarattıkları fark kitlelerin ilgisini çekmek için yeterli oldu ve Lûgat365 markası insanlara bugüne kadar görmedikleri bir deneyimi yaşama fırsatı sundu.

En başta bahsettiğim kelimelerin anlamına gelecek olursak:

Meyus: Umutsuzluğa düşmüş. Ümitsiz. Üzgün. Karamsar. Dilimize Arapçadan geçmiştir. Şiddetli üzüntü mânasındaki yeis kelimesinden türetilmiştir.

Girift: Karmaşık. Karışık. İç içe girmiş, birbirine dolaşmış. Dilimize Farsçadan geçmiştir. Tutmak mânasına gelen giriftan kelimesinden üretilmiştir.

Dilbaz: Gönül eğlendiren. Güzel söz söyleyen. Dilimize Farsçadan geçmiştir. Gönül mânasındaki dil kelimesiyle, oynatan mânasındaki baz kelimesinin birleşiminden oluşmuştur.

Bolâhenk: Hoşsohbet. Neşeli ve konuşkan. Ayrıca Türk müziğinde bir akort. Türkçe bol kelimesiyle, Farsça kökenli olan ve ses mânasına gelen âhenk kelimelerinin melezlenesi sonucu oluşmuştur.

Perestiş: Tapınma veya taparcasına, delicesine sevme. Dilimize Farsçadan geçmiştir. Tapmak mânasındaki prestiden kelimesinden türetilmiştir.

 

Kaynaklar:

http://www.guzelkelimelerdukkani.com/

https://eksisozluk.com/guzel-kelimeler-dukkani–4741550

http://webrazzi.com/2015/08/10/icerik-pazarlamasiyla-dogan-lugat365-bazi-kelimeler-cok-guzel-diyor/

http://www.milliyet.com.tr/gizli-hazine-kelimeler-gundem-2088783/