Gelişen sosyal medya ağları ile birlikte akıllı telefon ve sosyal medya kullanıcısı olarak hepimiz “social animal” kavramının hakkını vermeye başladık. We Are Social firmasının yaptığı küresel araştırmalara göre dünyada 3,7 milyar aktif internet kullanıcısı ve 2,8 milyar aktif sosyal medya kullanıcısı var. Yine aynı araştırmada görülen sonuçlara göre Türkiye, aktif sosyal medya kullanımında onuncu sırada.
Hem aktif sosyal medya kullanımı hem de internet penetrasyonlarında son yıllarda gerçekleşen bu artış, beraberinde “fenomen” kavramını getirdi. Sosyal medya platformlarında, Youtube’da, bloglarda çok izlenen ve takip edilen hesapların sahipleri fenomen olarak adlandırılmaya başlandı. Bu fenomenlerin zaman içerisinde kitleleri çeşitli konularda harekete geçirebilen kanaat önderlerine dönüşerek, sosyal sorumluluktan pazarlamaya pek çok alanda işbirliklerine açık hale geldiler.
Kaybolan evcil hayvanın bulunmasından, kan ihtiyacı olan hastanın duyurulmasına, yeni çıkan spor ayakkabı modelinin tanıtılmasına kadar varan geniş yelpazede konularda faaliyet gösteren fenomenler, “influencer marketing” olarak adlandırılan pazarlama türünün oluşmasında başrol oynadı. Artık firmalar klasik pazarlama ve iletişim faaliyetlerinin yanı sıra fenomen pazarlaması olarak Türkçe’ye tercüme edilen pazarlama türünü de aktif olarak kullanıyorlar. Artık otomotivden giyime, gıdadan turizme pek çok sektörde faaliyet gösteren firmalar sosyal medya üzerinden fenomenler aracılığıyla reklam yapıyorlar.
Peki bu yapılan pazarlama faaliyetleri tüketici nezdinde ne kadar etkili? Evet firmalar belirli bütçeler ayırarak fenomenlerle işbirlikleri yapıyorlar. Peki tüketiciler bu konuda ne düşünüyorlar? Ürün tanıtımında klasik pazarlama yöntemlerini mi tercih ederler yoksa fenomen pazarlamasını mı? Takip ettikleri fenomenlerin marka tercihlerinden veya tanıttıkları markalardan etkileniyorlar mı? Tüm bu soruların cevaplarını bulmak ve fenomen pazarlamasının tüketici bazında analizini yapmak üzere 13 soruluk bir anket hazırladık. Siz de eğer fenomen takip ediyorsanız, fenomen pazarlaması hakkındaki görüşlerinizi bu anket üzerinden belirtebilir ve Türkiye’nin ilk müşteri bazında fenomen pazarlaması araştırmasına katkıda bulunabilirsiniz. Anket 10-25 Temmuz tarihleri arasında sürecek ve sonuçları 25 Temmuz sonrası açıklanacak kapsamlı fenomen pazarlaması araştırma raporunda açıklanacak.
Yamlaşık 3-4 dakika süren ankete katılımda isim belirtmiyorsunuz. Sosyal medya platformlarından herhangi birinde birinde en az bir fenomen takip ediyorsanız anketimize katılarak influencer marketing veya fenomenle pazarlama alanındaki veri oluşumuna katkıda bulunabilir, araştırma sonuçlarını yine buradan görebilirsiniz. Ankete aşağıda yer alan linkten veya resmin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Fenomen pazarlaması araştırma anketi