Sürdürülebilir bir içerik pazarlama kampanyası için gerekliliklerden biri, konu fikri üretme becerisidir. Bu gereklilik size oldukça kolay gelebilir ancak bir noktada bunun bir blog yazısı, podcast veya herhangi bir görsel içerik biçimini üretmekten daha zor bir şey olabileceğini fark edeceksiniz.
Akıllı pazarlamacılar, anahtar kelimelere dayalı olarak rastgele başlıklar üreten araçlardan yararlanır. BuzzSumo gibi işinizde trendin belirlenmesine yardımcı olabilecek içerik araştırma araçlar da vardır. Bunlar, bir sonraki parçanız hakkında kaba fikirler bulmanıza yardımcı olsa da, yayınlanmaya değer kaynakları nadiren sağlar.
İçerik üretmek için beyin fırtınası
Konu fikirleri üretirken stratejik bir yaklaşıma ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Karar vermeden ve herhangi bir işe başlamadan önce kendinize şu soruları sormaya özen gösterin:
1. Daha önce benzer bir şey yaptınız mı?
Bazı içerik pazarlamacıları, özellikle farklı yayınlara katkıda bulunmaları durumunda, aynı fikri birden çok içerik için tekrar kullandığından dolayı hatalıdır. Gerçekten yeni bir şey bulmak için uğraşıyorsanız, o zaman eski konu fikirlerinize geri dönebilirsiniz.
Bir önceki başlık fikrini yeniden kullanmak, bilerek yaptığınız sürece avantajlı olabilir. Aksi takdirde, blogunuzu takip eden aboneleri hayal kırıklığına uğratabilirsiniz. Yapabileceğiniz ilk şey, konuyu farklı bir açıdan keşfetmek veya yeni bir dizi önergeyi vermektir. Yeni kitlelere hitap etmek için farklı bir format kullanabilirsiniz. Örneğin, eski zengin veri tabanları, sosyal medyaya üç kat fazla katılım sağlayan bilgi grafiklerine dönüştürülebilir.
2. Yeterli çevrimiçi kaynaklar var mı?
Önceki soruya “hayır” cevabını verdiyseniz, seçtiğiniz konuyla ilgili kapsamlı bilgi sahibi olmadığınızdan emin olabilirsiniz. Tabii ki, gayretli içerik üreticileri kapsamlı araştırmalarıyla ilgili herhangi bir şeyle bağlantı kurabilir ancak yeterli bilgi kaynağı çevrimiçi olmadığında yeni içeriğe değer vermek çok zordur. Bir konuda birincil tecrübeniz yoksa, başlamadan önce bol miktarda araştırma materyali bulundurun. Kendinizi güvenilir, otoriter bir marka olarak tanımlamak için yalnızca ilgili çalışmalar ve diğer kaynaklardan doğrulanan yüzde yüz doğru bilgiyi sağlamalısınız. Eğer bir konuyu araştırmanız gerekiyorsa, sertifikalı araştırma firmalarından raporlar ve çalışmalar satın almaya hazır olun.
Ayrıca, yalnızca en güncel kaynakları araştırdığınızdan emin olun. Arama motorları ve içerik araştırma araçları aracılığıyla arama sonuçlarını yalnızca konuyla ilgisine göre değil tarihe göre filtrelemek bir hünerdir.
3. Başka yerlerde benzer içerik var mı?
İçerik pazarlamacılar, en azından diğer içerik üreticilerinden fikirleri kopyalamayı veya “ilham almayı” düşünmüşlerdir. Her saniyede içerik yayınlayan milyonlarca web sitesi sayesinde artık benzersiz bir şey bulmak zor.
Yeni bir içerik fikri üzerine kaynaklarınız yoksa, sürümünüzü her şekilde daha iyi hale getirmeyi amaçlamalısınız. Eski verileri güncelliyorsanız, daha fazla bilgi veya ek görsel öğeler eklerseniz bu yapılabilir. Bunlardan herhangi birini yapamazsanız, o zaman konuyu bırakıp yeniden başlayın. Bu orijinal içeriğe bağlı yetkili web sitelerinden bağlantılar elde etmeyi ve tekniği SEO için son derece yararlı kılar.
4. Orijinal görünüm sunabilir ve değer katabilir misiniz?
İçerik pazarlamanın artık her zamankinden daha zor olduğunu unutmayın. Diğer yayıncıların zaten paylaştığı her şeyi tekrar etmeye devam ederseniz, içeriğin niteliğini artırmak ve markanızı ön plana çıkarmak mümkün olmayacaktır.
İçeriğinizi daha iyi hale getirmenin yanı sıra, özgün görünümünüzün değerini yükselterek, sunup sunamayacağınızı değerlendirin. Daha ayrıntılı bilgiler edinmek ve uygulanabilir adımlar atmak için bilgileri kendiniz uygulayabilirsiniz. Son olarak, içerik, markanızın konumu ile aynı hizada olmalıdır. Sizinle çevrimiçi kitle arasında bir aşinalık yaratmalıdır.
5. Benzersiz olabilir misiniz?
Daha benzersiz olmanın diğer bir yolu, bir konuyu daha küçük parçalara ayırmak ve bunlara tek tek odaklamaktır. Örneğin, iyi bir pazarlama gerçekleştirmek istiyorsanız, potansiyel etkileri araştırmak, dışarıya gönderdiğiniz e-postanızı yazmak ve marka savunucuları ile olan ilişkilerinizi izleme gibi alt konulara odaklanabilirsiniz.
Her konu biraz yaratıcılık ve beceriklilikle daraltılabilir. Alt konuları bulmanın yanı sıra, yeni içeriğinizi farklı bir kitle türü için de uyarlayabilirsiniz. Yaş grupları, istihdam durumu, gelir düzeyi ve konum gibi demografik verilerle odaklanabilirsiniz. Bu durum, yeni konuların kilidini açabilir
6. Aklınızda yer alan en iyi içerik türü var mı?
Mention’la yaptığı röportajda Rand Fishkin, içerik pazarlamacılarının konuyla ilgili kalmasını istiyorsa yeni içerik türlerini keşfetmeleri gerektiğini söylüyor.
Fishkin, “İçerik pazarlamacılar oluşturdukları içerik türleriyle daha benzersiz olmalı. Daha küçük bir alana sahip olurlarsa, bu küçük gruplara hizmet edecekleri için verimli hale gelecektir.” diyor. İyi haber şu ki, markaların içeriklerini çeşitlendirmeye başlamak için büyük miktarda sermeye ihtiyaçları yok. Örneğin, Infographics, teklif kartları ve veri görselleştirme gibi basit görsel içerikler, Canva gibi bir araçla oluşturulabilir. Şablonlar, simgeler ve dakika içinde paylaşılabilir görüntüler oluşturmanıza yardımcı olabilecek diğer özellikleri sunan bir sürükle-bırak platformudur . Çoğu modern akıllı telefon aynı zamanda sosyal medya için kısa video klipleri de kaydedebiliyor. Cisco’ya göre, videolar 2019 yılına kadar tüm çevrimiçi trafiğin yüzde 80’ini oluşturacak. Bir blog yazısı planlamak yerine, açıklayıcı bir video senaryosu yazmayı düşünün.
7. Başlığınız akılda kalabilecek mi?
Bir konu fikrinin son dokunuşları, kitleye yönelik ve etkileyici bir başlık hazırlamayı içerir. Önceki tüm soruları cevapladıktan sonra, her şeyi mümkün olan en az sayıda kelimeyle tamamladığınızdan emin olun. Kissmetrics’e göre, mükemmel başlık yalnızca altı kelimelik bir uzunluğa sahip çünkü okuyucular ilk ve son üç kelimeye odaklanmaya eğilimliler. Tutarlı bir şekilde devam etmek neredeyse imkansız olduğundan, sekiz ila on iki kelimeden herhangi bir yeri hedefleyin. İdeal olarak, başlığı ilginç kılmak için rakamları ve güç kelimelerini kullanmalısınız.
Kaynak: 7 Questions to Ask When Brainstorming Content Ideas for Marketing