İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından her yıl düzenlenen İçerikle Pazarlama Konferansı’nın altıncısı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çevrimiçi olarak gerçekleşti.
BİLGİ İletişim Fakültesi Medya Bölümü’nde Pazarlama 3.0 ekibi tarafından düzenlenen konferans, 17 Mayıs’ta Zoom üzerinde canlı olarak yapıldı. Pandemi sonrası koşullarda içerik üretimi, içerik pazarlaması, hikaye anlatımı ve spor iletişiminde içerik üretimi konuları konuşuldu. Bu yılki konuklar, 4129Grey CEO’su Alemşah Öztürk, ON İletişim Kurucu Ortağı ve Ajans Başkanı İpek Özgüden Özen, Ogilvy İstanbul Sosyal Medya Süpervizörü Duygu Ertürk oldu. Programın moderatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinden Hira Güngör yaptı.
İlk konuk Ogilvy İstanbul Sosyal Medya Süpervizörü Duygu Ertürk, “Dünden bugüne hikaye anlatma sanatı” başlığı altında sunumunu gerçekleştirdi. Mesleğe başladıktan sonra absürt mizah türünde iki tane kitap yazdığını yaptığı işlerin tamamında hikaye anlatıcılığı yaptığını söyleyerek konuşmasına başlayan Ertürk şunları söyledi:
“Düşündüğüm bir konuyla trendy olanın kablolarını bağlıyorum, hikaye anlatıcılığı şu an çok popüler, bazı markalar bunun storytelling olduğunu bilmeden bile bizden böyle bir şey istiyorlar. Özünde ‘ben tüketicimle bağ kurmak istiyorum, bana bir hikaye anlat’. Dönüp dolaşıp aynı şeyleri deneyimliyoruz, benzeşen hikayelerimiz var. Hikaye hep vardı, teknolojiyle beraber hızı, şekli ve formatı değişiyor.
Ertürk sunumun başka bir bölümünde ‘Hedef kitlesi nerede?’ sorusuna yönelterek sosyal medya uygulamalarından Instagram ve TikTok’a dikkat çekti. Bir milyardan fazla kullanıcıya sahip olan bu uygulamalardan TikTok’un mizah ve videolarla geliştiğini, Instagram’da ise grafiklere daha çok önem verildiğini ve fotoğraf anlatıcılığı yaptığını söyledi.
İkinci konuşmacı 4129Grey CEO’su Alemşah Öztürk de “Yaratıcılık: Kumdan kaleler yapma ve yıkma sanatı” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Yaratıcı bir insanın önce kendisini tanıması ve kendisini özel kıldığı şeyin ne olduğuna odaklanması gerektiğine dikkat çekten Öztürk, yeteneklerin pazardaki ihtiyaçlarla kesişme noktanın da önemli olduğunu kaydetti:
Rutinler ve ritüeller tanımlayarak disiplinizi koruyun, odaklanın, yeteneklerinizi geliştir. Kendinizi zihinsel olarak hazırlayacağınız bir tetikleyici bulun, yaratıcı sürecinizle bağdaştırdığınız bir kalem, bir şarkı olabilir. Kendinize özel rutinleriniz olsun ki odaklanmanız ve işi yapmanız kolaylaşsın. Disiplin, bir yaratıcı için en önemli şeylerden bir tanesi. En iyi hazırlık en iyi sonucu verir.”
İyi fikir bulma yöntemlerinden söz eden Öztürk, bunlardan birinin de “çarpıştırma” söyledi. Reklam filmlerinden OMO’nun ‘Kirlenmek güzeldir’ sloganıyla çarpıştırmanın en iyi örneklerinden biri olduğuna dikkat çeken Öztürk şunları söyledi: “Çarpıştırma, iki alakasız duran şeyi alıp bir araya getirmek. Markanın istekleri doğrultusunda buna karar verilir. Mesela OMO “kirlenmek güzeldir” derken, kirlenmek kötüdür ve özgürlük güzeldir bağlamlarını çarpıştırıyor. Kontrol ve kaos arasındaki dengeyi bulmak kafayı açar ve yeni fikirlerin girmesine izin verir. Gerçekten iyi fikirlerin özü o kadar sade, o kadar basit ki…Yaratıcı insanların çoğu çok tembeller bu sebeple etrafta kötü işler görüyoruz.”
Son konuşmacı ON İletişim Kurucu Ortağı ve Ajans Başkanı İpek Özgüden Özen Spor ve pazarlama ilişkisi hakkında sunum yaptı. Markalar için spor duygusal pazarlama aracı” diyen Özen’in yaptığı sunumda en çok dikkat çeken noktalar şunlar oldu:
İçerik pazarlamasının temel amacı kitleleri etkilemek, içerik üretimi ve dağıtımına odaklanan bir pazarlama yaklaşımı. Spor endüstrisi en itibarlı iletişim mecralarından biri, ayrıca bir topluluk ve sonuç yönetimi. Bir yaşam biçimi de denebilir. Spor iletişiminde spor yatırımını maksimize etmek, topluluk oluşturmak ve onu yönetmek, etkileşimi sağlamak için çalışıyoruz. Değerlere odaklanıyoruz, 360 derece bakış açısında sporun değerlerini nasıl içeriğe dönüştürebiliriz, nasıl bir takvime oturtabiliriz, hangi medya mecralarında nasıl stratejiler izleriz gibi konulara eğiliyoruz. Herkese ulaşabilmeye çalışıyoruz.”
Konferansın videolarına 31 Mayıs’tan itibaren Youtube kanalımızdan ulaşabilirsiniz