İçerik pazarlama, genellikle markalar için potansiyel müşterilere ulaşmak ve ürünlerine bir kitle yaratmak için kullanılmaktadır. Markalar tarafından çoğu zaman yüklü bir harcama kalemi olarak görülen içerik pazarlama son zamanlarda firmaların doğrudan gelir elde etmesini sağlıyor. Büyük markalar ürünlerini reklam ve halkla ilişkiler gibi alanlar üzerinden geleneksel yollarla pazarlamaya devam ediyor ancak bu markaların birçoğu bünyeleri içerisinde medya şirketine benzer ayrı birimler oluşturarak içerik pazarlama üzerinden kâr elde etme modeli geliştiriyor.
İçerik pazarlama örneğini başarıyla hayata geçiren ve neredeyse şirket içinde şirket kurarak ürün satışının dışındaki kalemlerden kar elde eden birkaç büyük markayı aşağıda bulabilirsiniz:
Merkezi ABD’de bulunan, kozmetik ve hijyenik ürünlerin dev üreticisi Johnson&Johson’ın şirket içinde ayrı bir bölüm olarak hayata geçirdiği Baby Center web sitesi, anne ve çocuk ihtiyaçlarına yönelik içerikler üretmek üzere kurularak zaman içerisinde bir e-ticaret sitesine dönüştürülmüş. Pazarlama grubu, içeriğini kendileri ürettikleri bu e-ticaret sitesi üzerinden elde ettikleri gelirle bölümün neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.
Red Bull
Dietrich Mateschitz tarafından formüle edilen enerji içeceklerini, ilk kez 1987’de Avusturya’da satışa sunan Red Bull markası, zaman içinde kendine özgü bir pazarlama konsepti geliştirdi. Red Bull’un erkeklerin yaşam tarzına yönelik Red Bülteni, 5 dilde yayınlanarak aylık olarak basılıyor ve 10 ülkede dağıtımı yapılıyor. Abonelikle çalışan bu bülten her ay yaklaşık 2,3milyon kullanıcıya ulaşıyor. Ayrıca 550 bin kayıtlı ve ödemesini yapmış aboneye bültenler, toplu e-posta gönderimiyle (mailing) ulaştırılıyor.
Danimarka merkezli Lego Grup 1949’dan beri yüzyılın oyuncağı olarak adlandırılan “Lego”yu üretiyor. Günümüzde içerik pazarlamayı en iyi kullanan markalardan biri olarak anılıyor. Pazarlama stratejilerini çoğu zaman içeriğin gücüne yönelik olarak oluşturan Lego Grup, dergi çıkartıyor, kitaplar hazırlıyor ve çizgi filmler üretiyor. İçeriği gelir elde etmek için değil, ürünlerinin satışını sağlayacak bir iş modeli olarak görüyor ancak marka “Lego Film” ile birlikte içerik pazarlamada kâr amacı da gütmeye başladı. Lego Filmi hem çocuklara hem de evrensel mesajlarıyla yetişkinlere hitap ediyor. Markanın esas amacı daha fazla oyuncak satışı yapmak ancak filmleri de diğer tüm filmler gibi bilet ve DVD satışları üzerinden yüksek kâr elde ediyor.
Kaynaklar