İnovasyon çılgınlığı

– ABD’nin Seattle kentindeki Sorrento Hotel, müşterileri için gece sohbetleri düzenliyor. Sanatçılar, yazarlar, sinemacılar, şefler ve başka alanlardaki entellektüeller, “gece yarısı sempozyumlarında” otel müşterilerinin kültürel derinliğini artırıyor.

– İspanya’nın 11 kentinde 40 restoranla faaliyet gösteren Fresc Co, müdavimleri için iki restoranında günde iki saatlik ücretsiz İngilizce dersi vermeye başladı. Dersler daha çok günlük konuşma ve iş İngilizcesi üzerine yoğunlaşıyor.

– ABD’li bisiklet üreticisi Calfee Design, müşterilerine internet sitesinden karbon fiber ve bambu gövdeli bisiklet tasarımları sunuyor. Hafifliği ve dayanıklılığıyla karbon fibere alternatif olarak kullanılan bambu bisiklet kadroları, Gana’da yerel zanaatkarlar tarafından üretiliyor. Gana’da kadrosu (gövdesi) 150 dolara mal olan bir bisiklet 2 bin 700- 3 bin 200 dolara satılıyor, o ayrı konu…

– ABD’de şubat ayından beri kullanımda olan Choose Change ATM adı verilen ATM’lerde, her işlem yaptığınızda 1 dolar, seçeceğiniz bir hayır kurumuna bağışlanıyor. ATM’leri işleten şirket, kesilen işlem ücretlerinin en azından iyi bir yere gittiğinden emin olabileceğinizi söylüyor.

– İngiltere’de GiveMeTap adlı kuruluş 7 pound karşılığında 400 ml’lik şişeler satıyor. Satın aldığınızda ödediğiniz paranın yüzde 70’i dünyanın çeşitli bölgelerindeki bağımsız su projelerine aktarılıyor. Ama iş bu kadarla sınırlı değil. Şişeyi aldıktan sonra GiveMeTap’ın ağına dahil olan kafe ve restoranlarda şişenizi ücretsiz doldurabiliyorsunuz. Böylece hem suya ödediğiniz para düşüyor, hem pet şişe atığı üretmiyorsunuz hem de dünyada suların korunmasına katkıda bulunuyorsunuz. Daha ne olsun?

– ABD Oregon’daki SoupCycle adlı şirket, yerel çiftçilerin ürünleriyle ürettiği organik çorbayı, abonelerine her hafta bisikletle dağıtıyor.

– Fransa’da Sephora adlı parfüm mağazası Paris metrosuna parfüm otomatları yerlştirdi.

– Kuzey İspanya’da üç mağazayla faaliyet gösteren şarküteri zinciri Izarzugaza, Mundaka kentindeki mağazasının önüne 7/24 servis verecek bir et ürünleri otomatı yerleştirdi.

– New York’ta 3Floz adlı şirket seyahat için 100 mililitrelik minik ambalajlarda lüks kişisel bakım ürünlerini sunuyor.

– AccidentSketch adlı internet sitesi kaza sonrasında sigorta experlerine verilmek üzere hazırlanması gereken raporlarda kullanılacak online bir çizim sistemi sunuyor. Sürükle-bırak grafiklerden oluşan sitede yol ve otomobil çizimleri kısa sürede tüm ayrıntılarıyla tamamlanabiliyor.

– Hollanda Eindhoven belediyesi, vatandaşların sorunları anında bildirebilmeleri için bir iPhone uygulaması geliştirdi. Bu uygulama kullanılarak fotoğraf ve haritalar yardımıyla sorunun ne olduğu ve nerede olduğu hızlı bir şekilde ilgililere bildirilebiliyor.

– Kopernik Projesi, gelişmekte olan ülkelere ihtiyaçları olan teknolojinin bağışlar yoluyla sağlanması esasına dayanıyor. Teknoloji sağlayıcılar ürünlerinin ne olduğunu anlatıyorlar, ihtiyacı olan sivil toplum kuruluşları ne istediklerini ve ne kadar bütçeye ihtiyaçları olduğunu yazıyorlar sonra da bağışlar bekleniyor ve ihtiyaç duyulan kaynak tamamlandığında ilgili kuruluş, projesini gerekli teknolojiyi kullanarak gerçekleştiriyor.

– İngiltere’de Made.com adlı mobilya sitesi aracıları ortadan kaldırarak mobilya fiyatlarında yüzde 60-80 arasında avantaj sağlıyor. Müşteriden aldığı sipariş sonrasında uzak doğudaki üreticisine sipariş veren şirket sipariş edilen ürünü dört hafta sonra teslim ediyor.

– ABD’de GotryitOn adlı site, giyim konusunda kararsızlık yaşayanların online tavsiye almasını sağlıyor. Kostümünüzü giyiyorsunuz, fotoğrafınızı çekiyorsunuz, ne zaman ve hangi amaçla hazırlandığınızı belirtip resminizi siteye yüklüyorsunuz. Kullanıcılar “giy” veya “giyme” diye oy veriyorlar… Uyup uymamak size kalmış!

– İngiltere’de kişisel enerji üretim birimleri pazarlayan Gotwing adlı şirket, içinde oluşan ısıyla cep telefonu şarj eden lastik çizmeler satıyor. Özellikle festival katılımcıları için geliştirilen ürün, ısı enerjisini elektriğe çeviriyor. En azından kızlar o koca çizmeleri boşuna taşımamış oluyorlar.

– Hollandalı Peer+ adlı şirketin geliştirdiği özel camlar, pencereleri veya cam cepheleri birer güneş enerjisi paneline dönüştürüyor. Camlardan sağlanan enerji hava karardıktan sonra bina içinde aydınlatma için kullanılıyor.

– ABD’de Kaliforniya merkezli Executive Tours Interrnational adlı kuruluş, “sabah insanı olmayanlar” için “sabahın körü” yerine “öğlenin körü” konseptli turlar düzenliyor. Şimdilik İtalya ve Fransa’ya gerçekleştirilen bu turlarda sabahın erken saatlerinde hiçbir aktivite bulunmuyor ve tüm günlük turlar öğlen veya öğleden sonra başlıyor. İşte bu da tam bana göre!

Trendwatching’in Temmuz-Ağustos 2010 Trend Raporu’nun ingilizce orijinaline buradan ulaşabilirsiniz>>