İlk kurulduğu zamanlarda sadece gündelik fotoğraf karelerini filtreleyerek paylaşma uygulaması olan Instagram, her geçen gün menüsüne yeni özellikler ekleyerek kullanıcılarını daha da bağlı ve aktif hale getirmeye çalışıyor.
Instagram daha önceden Boomerang, canlı yayın, tersten ve eller serbest özellikleriyle geliştirdiği kamerasına bir yeni özellik daha ekledi. Adından da anlaşılacağı üzere Superzoom, ani ve hızlı bir şekilde belirtilen hedefe doğru zoom yapıyor. Instagram’ın kullanıcılarına yaşatmaya çalıştığı bu yeni deneyim ise yüze veya objelere yapılan ani zoomun ortaya çıkardığı komik durum. Bu özellik daha önce Vine ve Snapchat uygulamalarında da kullanılmıştı ancak kullanıcılar yakınlaştırma özelliğinden yalnızca manuel bir şekilde faydalanabiliyordu. Instagram ise bu özelliğin otomatik olarak kullanılmasına, hatta videonun arkasına müzik koyulmuş ve hazır bir halde çıkarmanıza olanak sağlıyor.
Peki bu Superzoom’un çıkış noktası yani zoomun yarattığı komedi nereden geliyor? Sinema dilinde “quick zoom”, bir diğer adıyla “self-reflexive” olarak bilinen bu teknik birçok komedi film ve dizisinde kullanıldı. Youtube’a 2007 yılında yüklenen “Dramatic Chipmunk” isimli video ise bu tekniğin sosyal medyada peak yaptığı noktalardan biri oldu. (Bahsi geçen 5 saniyelik videoda gerilim müziğiyle beraber kameraya dönen sincabın yüzüne ani bir zoom yapılıyor.) Videonun yorumlarına bakıldığında oldukça iyi tepkiler aldığı görülen bu video, görsel-sosyal medya uygulamalarının da dikkatini çekti ve sonuç olarak bu uygulamalarda kullanılmaya başladı.
Superzoom’un bir diğer önemli özelliği ise Instagram ve Snapchat arasındaki rekabete yeni bir boyut katmış olması. Görsel pazarın en büyük iki rakibi olan Instagram ve Snapchat, superzoom özelliği sebebiyle de karşı karşıya geleceğe benziyor. Instagram daha önce Snapchat’in yüze entegre olabilen efekt ve hikaye fikirlerini de kullanmıştı.
Bununla beraber Instagram’ın sektörde “yutmaya çalıştığı” bir diğer uygulama ise PHHHOTO olmuştu. Yalnızca GIF olarak bilinen hareketli fotoğrafların paylaşıldığı bir sosyal mecra olan PHHHOTO, Instagram’ın Boomerang özelliğini devreye sokmasıyla beraber ilgi kaybetti ve sahip olduğu kitleyi büyük oranda kaybetti. Kısacası Instagram bu politikayla görsel medyada karşısına çıkan diğer uygulamaların kitlelerini kendine çekmeyi başardı. Bu sayede aynı kulvarda olduğu rakiplerini oyunun dışına itti ve sektörünün bir numaralı firması oldu.