Kamusal sanal alan ne kadar kamuya ait?

Snapchat Ekim ayının başında; balondan hayvan heykelleriyle ünlü, sanatçı Jeff Koons ile iş birliği yapacağını duyurdu. Bu işbirliği ile sanatçının eserleri, dünyanın çeşitli noktalarına sadece Snapchat lensinden görülebilir Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) olarak sergilenecek.

Artırılmış gerçeklik (augmented reality) nedir?

Gerçek hayat tecrübesi ile sanal dünyanın arasındaki duvarların yıkılmasını tarif ediyor. Bir bakıma sanal dünyanın “gerçekliğini” hissettiriyor. Artırılmış gerçeklik uygulamaları 360 derecelik pazarlama imkanı sağlıyor. Pazara hızlı bir giriş yapıp kendi artırılmış gerçeklik uygulamalarını geliştiren ve reklamlarını yayınlamaya başlayan inovatif şirketler, özellikle sosyal medyada gündem yarattıları için pazarlama etkileri daha güçlü oluyor.

Snapchat’in en popüler artırılmış gerçeklik özelliği çeşitli yüz filtreleri. Bu yılın başında ise World Lens güncellemesiyle kullanıcılarına; arttırılmış gerçeklik cisimlerini, gerçek hayat zeminlerine yerleştirme imkanı sağladı. Güncellemenin ilk haftasına bu özellik reklamcılara açıldı ve yepyeni bir pazarlama kanalı oluştu.


Snapchat’in bu sanat girişimi, içeriği bir adım daha ileri itiyor ve zenginleştirilen artırılmış gerçeklik filtrelerini konuma bağlı bir deneyim haline getiriyor. Bugün Koons’un bir sanat eserini, yarın ise lansmanı yaklaşan bir film sahnesi görebiliriz.

Snapchat X Jeff Koons işbirliği tepkilere de yol açtı

New Yorklu sanatçı Sebastian Errazuriz ve stüdyosu Cross Lab Snapchat lensinden görünen Central Park’daki Koons’un Balon Köpek heykelini grafitilerle kaplayarak kullanıcıları teşvik etme yönündeki son girişimini protesto etti.

Sanatçı Errazuriz’in protestosu, Instagram hesabında paylaştığı görselin altına yazdıklarıyla başladı.

“It all seems fun, but I believe it is imperative we start questioning how much of our virtual public space we are willing to give to companies.”

“Eğlenceli görünebilir ancak sanal kamusal alanımızın ne kadarını şirketlere vermek istediğimizi sorgulamaya başlamamız gerektiğine inanıyorum.”

Ardından Errazuriz, Koons’un Central Park’taki arttırılmış gerçeklik heykelinin görselini “ilk arttırılmış gerçeklik graffiti bombalaması” ile tahrip etme planını paylaştı.

Errazuriz modellemeyi tamamladıktan sonra heykelin grafitilerle kapladığı versiyonunu Snapchat konumuyla aynı GPS koordinatlarına yerleştirdi. Ancak protestosunu Snapchat üzerinden görmek mümkün değil. Sanatçının stüdyosu bu eseri paylaşabilecekleri ve benzeri alternatif sanal sanat eserlerinin de paylaşılabileceği ARNYC.NYC isimli bir platform oluşturdu.

Errazuriz’in Mashable ile yaptığı röportajda sanatçı bir açıklama daha yaptı:

“Do I have a problem with Jeff Koons’s dog? Not really, I couldn’t care less about his dog than about Hello Kitty. My problem is what it represents as a first corporate commissioned artwork of sorts that is designed to open the way for a market invasion of 3D geo-tagged branding entertainment and advertising.”

“Jeff Koons’un köpeğiyle ilgili bir sorunum mu var? Pek sayılmaz, köpeği Hello Kitty’den daha değerli değil benim için. Sorunum, 3D konum etiketli marka bilinci oluşturma ve reklamların piyasa işgaline yol açacak şekilde tasarlanan ilk kurumsal komisyonlu sanat temsili”

Arttırılmış gerçeklik pazarlamanın eriştiği en uç noktalardan biri. İzleyicini reklamı gerçekten izlemek istemesi hatta ve hatta izleyebilmek için bir aplikasyon indirmesi olağan üstü bir gelişme. Ancak burada Sebastian Errazuriz’in protestosuna hak vermemek elde değil. Gerçekten sanal kamusal alanımızın ne kadarını şirketlere vermek istiyoruz?

KAYNAKLAR:

https://www.fastcodesign.com

https://webrazzi.com

http://mashable.com