Markaların içerik pazarlamasında GIF kullanması için 12 neden

GIF’ler hayatımıza yeni girmedi ama kullanımları her zamankinden çok daha popüler. Peki neden markalar GIF’leri içerik pazarlama stratejilerine dahil etmeli?

“Graphics Interchange Format” (Grafik Değişim Biçimi) kelimelerinin baş harflerinden oluşan GIF, 1987 yılında CompuServe’de çalışan Steve Wilhite tarafından yeni bir hareketli görsel formatı sunma amacıyla yaratıldı. İnternet hızlıca GIF’i sahiplendi ve neredeyse 30 yıl geçmesine rağmen popülerliğini kaybetmemesi de internet dünyasındaki değerini kanıtlıyor.

Nedenleri ise şöyle:

1. Tüketilmesi çok kolay

Tüketilmesi çok kolay olduğu için GIF’ler müşterilerin içerik ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan markalar için oldukça çekici hale geliyor. Twitter’a göre 2015’te insanlar tweet’lerinde ve özel mesajlarında 100 milyondan fazla GIF paylaştı. Bu sayının bu yıl daha da artması bekleniyor.

gorsel2

2. İlgi çekici ve aynı zamanda etkili

GIF’ler yalnızca ilgi çekici olmakla kalmıyor aynı zamanda görsel içeriklerle markaların mesajlarının daha etkili olmasını sağlıyor. Araştırmalara göre insanlar görselsiz okudukları yazıların sadece %20’sini hatırlayabiliyor. Bu da bize tekrardan neden görsel gücün her zamankinden daha fazla önem taşığıdını gösteriyor. Markalar içerik girişimlerini yatırımın getirisiyle harmanlamayı tercih ettiği için, GIF’ler kullanıcıyı markanın mesajını okumaya teşvik ederek, harekete geçirici olarak işlev görebiliyor.

gorsel3

3. Görsellerden iyi videodan ucuz

Görsellerden daha ilgi çekici ve videoya göre oluşturulmasının daha ucuz ve basit olduğu anlaşıldıktan sonra markalar GIF’leri içerik pazarlama stratejilerinde kullanma fikrini çok sevdi. 2018 yılında geldiğimizde iletişimlerin %84’ünün görsel olacağı öngörülüyor, bu yüzden markaların karakterlerini bulmasına yardımcı olabilecek her türlü görsel içerik  çok önemseniyor.

gorsel4

4. İnternetin dilini konuşuyor

GIF’ler ilk çıktığı zamanlardan günümüze kadar internet kültürünün önemli bir parçası haline geldi. Markalar da zamana ayak uydurduklarında yıllar boyunca içerikteki ve iletişim türlerindeki değişikliklere rağmen hala ödüllendirilebiliyor.

gorsel5

5. Mobil dostu

GIF’ler yalnızca birkaç saniye sürdüğü için dosya boyutları oldukça küçüktür ve onları yüklemek videolara göre çok daha kısa sürer. Ayrıca görsellerin sürekli baştan sona “loop” olarak tekrarlanması da marka mesajının etkililiğini artırır.

Dahası, en büyük sosyal ağlara entregre olmasıyla beraber GIF’lerin popülerliği daha da arttı. Twitter Giphy ile iş birliği yaparak kendi GIF klavyesini yarattı ve kullanımlarını daha da basit hale getirdi.

gorsel6

6. Kullanıcıları kendine bağlıyor

Görsel içerikler insanların duygularına hitap ederek, başarılı olma şansını artıran duyguları ortaya çıkarıyor. Bir GIF’i paylaşma isteği çok ani gelişir bu da ilgi çekmenin her zamankinden zor olduğu günümüzde oldukça kıymetli bir özellik olarak karşımıza çıkar.

Giphy’nin CEO’su Alex Chung’a göre, bir resim bin kelimeye bedel olabilir ama “ortalama bir GIF 60 kareden oluştuğu için, o halde bir GIF 60.000 kelimeye (ortalama bir romanla aynı) bedeldir.”

gorsel7

7. Çok platformlu kullanım

GIF’ler Facebook, Twitter ve Tumblr en popülerleri olmak üzere birçok sosyal platformda kullanılabilir. Bu sebeple bir marka bu doğrultuda sosyal platformların hepsini kullanabilir. Her bir sosyal ağda insanlar farklı davranmasına karşın GIF’ler hepsinde çok paylaşılır. Ayrıca aynı içeriği bütün platformlarınıza dağıtmanız da gerekmez.

8. Hikaye anlatıyor

İnsanlarla daha samimi bir ilişki yarattığı için hikaye anlatıcılığı bir markanın içerik stratejisinde çok etkili olabilir ve görsel içerikler, bilhassa GIF’ler hikayenin hayati bir parçası olabilir. Aslına bakılırsa GIF’ler resmin ve videonun ideal ortak noktası olarak kullanılabilir. Disney bu konuda Tumblr’da çok başarılı olduğu için Tumblr’daki en popüler ve en çok sadık kitlesi olan marka haline gelmiş durumda.

gorsel8

Buzzfeed de Tumblr ve diğer sosyal ağlarda GIF kullanmayı çok seviyor ve böylece kullanıcıların hızlıca dikkatini çekerek asıl içerikleri için bir özet yaratıyor.

gorsel9

9. Reklam daha ilgi çekici hale geliyor

İnsanlar artık geleneksel reklamlara çok sıcak bakmadığı için markalar yaratıcılıklarını kullanıyor. GIF’ler sosyal medyada veya e-posta pazarlamasında kullanılarak bir ürün hakkında insanları sadece birkaç saniye içinde, daha ilgi çekici bir şekilde bilgilendirebiliyor.

Örneğin, Nintendo Vans ile iş birliği yaptığını Tumblr üzerinden duyurdu ve aşağıdaki GIF ile duyuruyu harika bir şekilde özetlemiş oldu.

gorsel10

10. İnsanlarla bağlantı kuruyor

GIF’ler kullanıcılar tarafından duygularını ifade etmek amacıyla yeni bir iletişim türü olarak kullanılmaya başlandı. Markalar da hedef kitlesini anladığını kanıtlamak amacıyla  bu modaya dahil oldu. Twitter bu konuda çok katkı sağlayan bir platform.

Buffer’dan Oreo’ya kadar birçok marka GIF kullanarak takipçileriyle etkileşime giriyor ve halihazırda internette sayısız GIF’in olması her durum için uygun GIF’leri bulmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca bazı markalar Southwest Airlines’ın müşterilerinin doğum gününü kutlamada yaptığı gibi kendi GIF’lerini yaratabilir.

gorsel11

11. İçerikle farklı düşünmek

GIF’ler markaların farklı açılardan düşünmesini sağlıyor. Paramount Pictures’ın “Terminator Genisys” filminin tanıtımı için yaptıklarını buna örnek gösterebiliriz. Paramount Pictures Giphy’den altı GIF sanatçısıyla anlaşarak onlardan kendi bakış açılarıyla filmin karakterlerini yeniden hayal etmelerini istedi. Bu da beklenmedik bir ilgiye sebep oldu ve Tumblr’da sayısız kere paylaşıldı.

gorsel12

12. Malzeme bolluğu

Şunu da belirtmek gerekir ki, bir marka kendi GIF’lerini oluşturmasa da, internette her durum için kullanabilecekleri sayısız GIF bulunmakta. Coca Cola kendi GIF’leri yaratmayı tercih ederken birçok marka Giphy, Imgur, GifBin (Tumblr’ı da unutmayalım) gibi GIF depolarından faydalanıyor.

gorsel13

Giphy’ye göre halihazırda yaklaşık 150 milyon orijinal GIF bulunurken, New York Times da en popüler sosya ağlardaki GIF’leri toplamaya çalışarak şu sonuçlara ulaştı:

  • Her gün Tumblr’da 23 milyon GIF yayınlanıyor.
  • Facebook Messenger’da günlük olarak 5 milyon GIF paylaşılıyor.
  • Her ay Slack’de 2 milyondan fazla GIF etkileşimi gerçekleşiyor.

Kaynak: https://www.clickz.com/