Mobil pazarlamanın zamanıdır!

mobil_pazarlama11

Geçen haftaki yazımızda dijital dünyanın gündeminden söz ederek, mobil internet ve videonun hızlı yükselişine dikkat çekmiştik. Söz mobil internet ve mobil erişimden açılmışken mobil pazarlamadan devam edelim isterseniz. Kısa bir süre önce Optimist Yayınları tarafından çıkartılan, Jeanne Hopkins ve Jamie Turner imzalı “Mobil Pazarlama Hakkında Her Şey” adlı kitap, şirket ve marka yöneticilerinin çoğunun pek de aşina olmadığı bir konuyu incelikleriyle ele alıyor.

Dünyada akıllı telefon ve tabletlerden oluşan mobil cihaz satışının, masaüstü ve dizüstü cihaz satışını geçtiğini, Türkiye’de mobil cihaz penetrasyonunun yüzde 21 akıllı telefon, yüzde 4 tablet olmak üzere yüzde 25’e vardığını, internet trafiği içinde mobil internet payının da kısa süre içinde yüzde 25’e ulaşmasının beklendiğini daha önceki yazımızda belirtmiştik. Yani pazarlama faaliyetlerimizin dijital ayağında mobil ortamdan kaçmak artık pek de mümkün görünmüyor. Mobil pazarlama faaliyetleri artık zorunlu ama asıl mesele bunu nasıl yapacağımız…

Mobil_Pazarlama_Kapak.inddHopkins ve Turner’in kitabı, tam da bu noktada okuyucuya yol gösteren bir rehber niteliğinde. Günümüzün popüler mobil mecraları nasıl kullanılır, mobil kullanıcı ne bekler, bir mobil kampanyanın unsurları neler olmalıdır konuları örnek olaylarla aktarılıyor. Tabii, bu soruların içinde en önemlilerinden biri mobil kullanıcıların davranışlarının ve beklentilerinin ne olduğu. Bunu bilmeden amacına ulaşan bir mobil pazarlama faaliyeti yürütmek pek mümkün değil. Yazarlar, mobil kullanıcıların bir masaüstü bilgisayar kullanırken arayabilecekleri ayrıntılı bilgilerle genellikle ilgilenmediklerini söylüyor.

Çünkü mobil kullanıcılar, çoğunlukla, otomobillerinde, bir binanın lobisinde veya sokakta yürürken -yani hareket halindeyken- bir şeyler arıyorlar. Ve aradıkları her neyse, bulduklarında onunla kısa süre içinde etkileşime geçebiliyorlar. Bu nedenle özellikle mobil sitelerin ve mobil reklam kampanyalarının bu kullanıcı beklentisine uygun olarak masaüstü sitelerden ve masaüstü kampanyalardan farklı şekilde tasarlanması gerekiyor. Geçen yazımızdan hatırlayacağınız gibi Yandex arama motorunun CEO’su Arkady Volozh da mobil cihazlarla aramanın yaygınlaşması nedeniyle aramanın yeni bir aşamaya geçtiğini, arayan kişiyi, doğrudan etkileşime gireceği, işini göreceği linke yönlendirdiklerini belirtiyordu. “Mobil Pazarlama Hakkında Her Şey” kitabının en başında mobil pazarlama hakkında “Altı hızlı ders”ten söz ediliyor.

Bunlar aynı zamanda mobil pazarlama için hemen kullanmaya başlayabileceğiniz araçlar. Derslerin ilki, iyi bir mobil pazarlama deneyimi tasarlayabilmek için önce iyi bir mobil kullanıcı haline gelmek gerektiği. Yani öncelikle iyi bir “mobil müşteri” olacak kadar işi öğrenmeniz gerekiyor. İkincisi, hedef kitlenizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir mobil web sitesi oluşturmak ve çalıştırmak. Üçüncüsü Fortune 500 listesindeki büyük şirketlerin mobil pazarlamayı nasıl kullandıklarını incelemek -ki bu örnekler kitapta bolca var. Dördüncüsü faaliyet alanınız ne olursa olsun işyerinizi Foursquare ve benzeri lokasyon bazlı hizmetlere kaydettirmek. Beşincisi ücretli bir mobil arama kampanyası düzenlemek, altıncısı ise yine ücretli bir mobil gösterim kampanyasına dahil olmak. Kitapta da belirtildiği gibi, insanların satın alma davranışında mantık değil, duygular öncelikli. Yani önce duygusal bir karar veriyoruz, daha sonra bu kararımızı rasyonelleştiriyoruz. Mobil pazarlama da bize bu duygusal etkiyi yaratacak fırsatı sunuyor.

Çünkü kullanıcılar mobil cihazlarla çok daha hızlı ve çok daha yüksek oranda etkileşime geçebiliyor. Örneğin e-Marketer‘ın bir araştırmasına göre, insanlar geleneksel yolla dağıtılan kuponları yüzde 1 oranında paraya çevirirken mobil kuponlarda aynı oran onda bire yükseliyor. Mobil cihazlarla yapabileceklerimiz -örneğin mobil cüzdan, mobil kredi kartı ve benzerleri- fazlalaştıkça, mobil pazarlama yöntemlerinin de çeşitleneceğine hiç kuşku yok. Ancak şimdilik iş dünyası mobil pazarlamayı dokuz yöntemle kullanıyor. Bunlar, kısa mesajlar (SMS), multimedya mesajları (MMS), yakın alan iletişimi (NFC) ve bluetooth, mobil web siteleri, mobil gösterim ve arama reklamları, lokasyon bazlı hizmetler, akıllı telefon uygulamaları, QR kod ve 2D kodlar, son olarak da tablet bilgisayarlar.

Mobil pazarlamanın etkisinden en yüksek verimi almak için, bu alanın özelliklerini ve burada neler yapabileceğinizi bir an önce keşfetmenizde fayda var.

“Mobil pazarlamanın zamanıdır!” üzerine bir yorum

  1. Bundan sadace 7-8 sene öncesine baktığımızda hepimizin evinde PC bulunurken daha sonra kolaylık olsun diye PC’lerin yerini notebook ve netbooklar aldı. Fakat günümüze baktığımızda ise bu cihazların yerini akıllı telefonlar ve padler aldı. Artık akıllı telefonlardaki uygulamalarla işlemlerimizi daha hızlı ve çabuk yapmaktayız. Akıllı telefonlar hayatımızda önemli bir parça oldu. Yapılan bir araştırmada kişi cüzdanının kaybettiğini yaklaşık 4 saat sonra fark ederken akıllı telefonumuzu kaybettiğimizi 15 dakika da fark ediyoruz. Pazarlama olarak baktığımızda şuan Türkiye’de Mobil Uygulama konusunda dünya ile kıyasladığımızda %3 lerdeyiz. Yeni müşteri kazanmanın ve şirketinizin reklamını yapacağınız en akıllı yer mobil telefonlar. Firmanızın prestiji,tanıtımı ve pazarlaması için en önemlisi şirketinize özel Mobil Uygulamadır.

Yorum yapın