Moda ve alışveriş yıllardır birçok kadın için büyük bir tutku haline gelmiş iki önemli olgu. Eskiden modayı takip etmek ve alışverişe çıkmak fiziksel anlamda insanı yoran ve zaman alan bir şeyken internetin hayatımıza girmesiyle birlikte “yerimizden kalkmadan” alışveriş yapabilir hale geldik. Bu da yeni davranış biçimleri ve alışkanlıklar doğurmuş oldu. Saatlerce bakılan vitrinlerin yerini ana sayfalar, fiyat kıyaslamak için gezilen mağazaların yerini ise tarayıcıdaki iki sekme aldı.
Peki online alışveriş aslında bizim için ne ifade ediyor?
Bunu anlayabilmek için eskiden moda, şimdi trend ediğimiz eğilimleri ve geleneksel alışverişi iyi anlamalıyız. Günümüzde “Güzellik mi rahatlık mı?” ikilemi rahatlığın ön plana çıkmasıyla yeni bir boyut kazandı ve “rahat şıklık” gibi yeni bir tarz doğdu. Kimilerinin spor giyim diye adlandırdığı bu tarz aslında belki hepimizin tercih ettiği spor ayakkabı ve kot ikilisinden başka bir şey değil. Birkaç sene önce şık bir kıyafetin altına spor ayakkabı giymek hayal edilemezken şimdi takım elbise altına bile spor ayakkabı giyilebiliyor. Artık “şu şununla giyilir” gibi kesin kurallar yok hayatımızda, rahat olduğu sürece her şey günlük hayatta giyilebiliyor. Göze çarpan bir başka trendi ise tanımlaması zor ancak imkansız değil. Son zamanlarda spor ayakkabı, tütü etek ve kürk ceket kombiniyle gezen birini gördünüz mü? İşte yeni trend bu! Ne giydiğinin, neyle giydiğinin, ne kumaş veya renk olduğunun hiçbir önemi yok. Nasıl görünmek istediğine karar ver, tarzını yarat ve hazırsın. Bir diğer yandan ise tüm bu rahatlık ve umursamaz giyim trendine rağmen moda denilince akla ilk gelen 3 kelime şıklık, gösteriş ve doğru kombin oluyor.
“Offline”/Online alışveriş kıyaslaması
Mutluluk ve keyif veren, rahatlatan, güzel hissettiren ancak bir yandan da insana zaman kaybettirip yoran şey “offline” alışveriş olarak tanımlanıyor. Online alışveriş, tam da bu noktada zaman kaybı ve yorgunluğu ortadan kaldırarak kullanıcılara sınırsız bir dünya sunuyor. Online alışverişe önceden duyulan güvensizlik de (rengi, bedeni aynı gelir mi gibi) kolay iade ve değişim imkanlarıyla aşılmış oluyor. Sürekli yeni ürün gelmesi, ürün çeşitliliğinin çok olması online alışveriş sitelerini birer kataloğa çeviriyor ve tüketiciler için oldukça faydalı bir alışveriş deneyimi sağlanmış oluyor. Ancak online alışverişin bu kadar tercih edilmesinin nedeni aslında bunlar değil. Kullanıcıların alışveriş alışkanlıklarını değiştiren ana nokta kampanya, fırsat ve indirimler. Online alışveriş sitelerinde bitmeyen –bir yandan da kaçmakta olan- fırsat yakalama motivasyonu kullanıcıları “elle dokunup deneme” isteğinden uzaklaştırıp daha avantajlı bir alışveriş yaptıklarını hissettiriyor. Bunun yanında “Kalan son 2 ürün” gibi uyarılar “eyvah bitecek” paniği yaratıp ilgili ürünü hemen sepete atma ve ardından satın alma eğilimini doğuruyor. Son olarak da “75TL üzeri kargo bedava” gibi küçük kampanyalar hem normalden daha fazla ürün alımına yol açıyor hem de kullanıcılar kargoya para vermedikleri için mutlu oluyorlar.
Özetle kadınlar onlar için önemli bir mutluluk kaynağı olan alışverişin online ayağında modern tarza, trend kovalamaya ve cezbedici fırsatlara önem veriyor. Bu nedenle bu sektörde yeni bir marka yaratım sürecine girildiğinde bu üç noktayı akılda tutmakta fayda var.