Projeksiyon haritalama (projection mapping) sıra dışı bir olay yaratmanın en popüler yollarından biridir. Küçük iç mekan sahne efektlerinde, arenalarda, binalarda veya diğer mimari manzaralarda hatta daha büyük görsellerde dahi bir pazarlama aracı olarak bu teknik ile karşılaşmak mümkün.
Pazarlamada projeksiyon haritalama kullanmak için 5 neden
Projeksiyon haritalama; güçlü ve ilgi uyandıran hikayeler anlatmak için harika bir araç. Bu teknik iyi bir şekilde kullanıldığında, izleyiciler için dikkat çeken ve güçlü marka deneyimleri oluşturan birleştirilmiş ve sürükleyici bir deneyim yaratılabilir. Peki ya bu yöntem neden bir pazarlama aracı olarak tercih edilmeli?
- Marka bilinirliği oluşturabilirsiniz
- İzleyicilerin ilgisini çekebilirsiniz
- Kalıcı bir izlenim bırakabilirsiniz
- Sosyal medyada insanlara ulaşabilirsiniz
- Yatırım getirisi (ROI)
Projeksiyon haritalamanın kullanıldığı etkinliklerde izleyici deneyimin bir parçası haline getirilerek etkileşime açık bir iletişim kuruluyor. Birçok marka veya açılışı yapılan bir opera salonunda kullanılan bu teknik inovatif bir tanıtım sergiliyor. Bu açıdan bakıldığında deneyim pazarlaması adına gelenekselden çok daha farklı bir konsepte sahip olduğu kesin. Üstelik, kullanıldığı alan genişledikçe içerisine dahil ettiği izleyici de artıyor. Markalar ürünlerinin görsellerini çekici bir biçimde sunarken aynı zamanda ürünlerin gündelik kullanımına uygun bir etkileşimde sunmuş oluyorlar. Böylece, açık alanlarda hareket halinde olan ürün yerleştirmeleri ve görsel showları sıkça görebileceğimiz anlamına geliyor. Özellikle de konser gibi etkinliklerde kullanıldığında görsel bir şölen yaratılıyor. İzleyicileri konser boyunca farklı atmosferler yaşatarak müzik endüstrisi için de unutulmaz bir deneyim yaşatabildiğini söyleyebiliriz. Gelişen bu teknoloji, günümüzün deneyim pazarlamasını değiştirecek gibi gözüküyor. Peki ya, Projeksiyon Haritalama tekniğini kullanmak için nelere ihtiyacımız var?
Projeksiyon haritalama üç büyük odaktan oluşur: donanım, medya ve yazılım
Donanım: Bilgisayar, kablolar, projektör, güç kaynağı, midi denetleyiciler, çevre birimler vb. gibi araçlar kullanılıyor.
Yazılım: İçinde projeksiyon haritalama araçları bulunan VJ yazılımı ve bir tür video karıştırıcıyı (vision mixer) içerir.
Medya: Bu bölüm ise deneyimin estetik kısmını oluşturur. Tipik olarak videolardan veya görsellerden oluşur.
Kaynak: https://newsandviews.dataton.com