Sevdiklerinize zararlı mesajlar vermekten sizi kurtaran uygulama

Arkadaşlarımız kötü hissettiğinde onlara yardım etmek ve destek olmaz istiyoruz ama bunu ne kadar doğru yapabiliyoruz? Bazen kurduğumuz cümleler yardımdan çok karşı tarafa zarar verebiliyor. Bu probleme çözüm olarak BBDO Bangkok (reklam ajansı) ve Samsung’un ortak uygulamaları “Predict to Prevent” (Olmadan Engelle), zararlı olabilecek mesajlar yerine daha destekleyici mesaj örnekleri sunuyor.

 

Günümüzde bir çok insan mesajlar üzerinden iletişim kuruyor. Araştırmalara göre mesaj ile kurulan iletişim yüz yüze iletişime göre çok daha riskli. Ses tonu, vücut dili ve mimikleri karşı tarafa iletememek mesaj ile olan iletişim sağlıksız bir iletişim olmasına sebep oluyor. Ama yine de, doğru yazılan destekleyici bir mesaj bile hayat kurtarabilir. Ağlama, iyi olacaksın, çok somurtuyorsun, biraz eğlenmen lazım gibi klişe sözler karşı taraf depresyon dönemindeyken yardım etmek yerine daha çok zarar veriyor. Bunu önlemek adına, siz bunlar da geçer yazmak istediğinizde uygulama size bunları beraber atlatacağız demeyi veya sana inanıyorum demeyi öneriyor. Şimdilik İngilizce ve Tay dilini destekleyen uygulama her mesaj platformunda çalışıyor. Veri tabanında 100.000’den fazla, negatif veya yargılayıcı olabilecek cümle bulunuyor.

 

Depresyon nedir?

Dünyada 350 milyondan fazla kişi depresyon ile mücadele ediyor. Depresyon, kişilerin duygu, düşünce ve hareketlerini bozan, sık rastlanan ve ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre kadınlar, erkeklere göre daha yüksek depresyon riski taşıyor. Doğum sonrası, yeni annelerin %10-15’i depresyona giriyor. İleri derece depresif bozukluk yaşayan kişilerin %20’si paranoya, halüsinasyon gibi belirtileri olan psikoz depresyon yaşıyor. Fiziksel veya cinsel saldırıya uğramış, ailesinde depresyon hastası olan, öz saygısı düşük olan, sevdiği birini kaybetmiş, içki veya uyuşturucu bağımlılığı olan, kanser, diyabet gibi kronik hastalıklar yaşayan kişilerde depresyon görülebiliyor. Depresyonun belirtileri ise küçük şeylere aşırı sinirlenme, devamlı kaygı, iştah artması veya kesilmesi, günlük aktivitelere isteksizlik, ölüm ve intiharı düşünme, devamlı ağrılar, fazla uyuma veya uykusuzluk, konsantrasyon bozukluğu, aşırı kilo alma veya verme. Çocuklar ve gençlerde okula gitmeyi reddetme ve aşırı sinir, sosyalleşmeyi reddetme depresyon belirtisi olabiliyor. Yetişkinlerde ise depresyonu anlamak daha zor olabiliyor.

Kaynakça:
http://www.adweek.com
https://play.google.com
https://brandinginasia.com
https://www.healthline.com
https://www.psychiatry.org