Tanda’nın ömrü kısa sürdü

Yahoo Finans tarafından geliştirilen, ocak ayında piyasaya sürülen para biriktirme uygulaması Tanda’nın ömrü 4 ay sürdü.  Şirket tarafından uygulamanın kapatıldığı bildirilirken, bunun az sayıdaki kullanıcı olduğu tahmin ediliyor. Bu verinin doğru olma ihtimali çok yüksek çünkü uygulama App Store’da finans bölümünde ilk 1,500 ün bile içinde değildi. Dünyada ise iOS ve android kullanıcıları tarafından toplamda 37,000 defa indirilmişti.

Uygulamanın mantığı ise tasarruf etmeyi beceremeyen ve telefonuyla ilgilenmeyi çok seven Amerikalıları para biriktirmeye sevk etmekti. Katılımcılar her ay belirli bir miktar parayı uygulamaya banka hesapları aracılığıyla aktarıyor ve bir ay sonunda sırayla belirlenmiş kişi toplanan paranın hepsini alıyordu. Katılan herkesin parayi ilk çekmek isteyeceği için bu konuda bir kısıtlama yapılmıştı. İlk sıra için %8 ikinci sıra için %7 ve son sıra için %2’lik bir kesinti yapılıyordu.

Esasında para havuzu uygulamaları Birleşik Devletler dışında popüler. Filipinler ve Meksika’da uygulamanın indirilme oranı yüksekti fakat Amerika’daki ana hedef kitle için bunu söylemek pek de mümkün olmadı.

Yahoo yayınladığı blog paylaşımıyla Tanda’nın kapatılacağını bildirirken, tüketicilerin finansal planlama araçlarından nasıl yararlanacağını ve Yahoo Finans’ın kendini geliştirerek nasıl ürünler sunması gerektiğini konusunda tecrübe edindiğini açıkladı.

Tüm kullanıcılara e-posta yoluyla gönderilen bildirgede ise 29 Mayıs’tan itibaren uygulamanın sonlandırılacağı söylenirken, kullanıcıların kalan tüm paralarının tanımlanan banka hesaplarına 2-3 iş günü içerisinde yatırılacağını aktardı.  Kullanıcıların başka hiçbir şey yapmasına gerek olmadığı söylenilirken, tüm bilgilerinin otomatik olarak silineceğini belirtti.

Baktığımız zaman uygulamanın mantığı iyi gibi gözükse de hem şansızlık hem de farklı nedenlerle kullanıcıların beklentilerini karşılayamadı. Bunların en önemli sebebi güvenlik sorunu olabilir. Uygulamayı kullananlar 1-5 kişi veya 9 kişiye kadar bir gruplarda her ay belirli bir miktar parayı topluyor ama buradaki önemli olan şey sıralama kısmı. Kötü niyetli kişiler herhangi bir şekilde banka hesaplarını değiştirerek ya da ödemesi gereken parayı ödemeyerek bu uygulamanın gidişatını etkileyebilir ve insanları mağdur edebilir. Yahoo bunun önüne geçmek için kullanıcıları puanlama yöntemini kullansa da çok da etkili olduğunu söylemek doğru olmaz. Ayrıca para çekme sırasına göre yapılan ücret kesintileri de kullanıcıları geri adım atmaya sevk ettiğini söyleyebiliriz.

Ama yinede uygulamanın Yahoo Finans için bir tecrübe olduğunu söyleyebilir. Belki de bu başarısız girişim onları piyasaya daha güçlü bir şekilde geri getirebilir.

 

Kaynaklar:

www.socialbarrage.com

www.techcrunch.com