Gıda tüketimindeki güncel trendlerde olduğu gibi, alışveriş yapanların da kıyafetlerinin nereden geldiğine ve nasıl yapıldığına daha fazla değer verdikleri görülüyor. NPD Group perakende analisti Marshal Cohen’e göre, tüketiciler etik olarak üretilen giysiler için yüzde 10 ila 15 daha fazla harcamaya hazır. Cohen konuyla ilgili ayrıca, “Özellikle genç nesiller sorumluluk faktörü için ekstra ödeme yapmaya razı, çünkü ilk etapta pek fazla şey satın almıyorlar. Bu nedenle çevre için iyi olan ve uzun ömürlü şeyleri almak istiyorlar.” dedi.
Açık hava giyim ve araç-gereç markası olan Patagonya, insanların giysilerinin çevresel etkisini onarmak, tekrar kullanmak ve değerlendirmek için teşvik ederek bu konuda diğer markalara öncülük ediyor. Bunun için de 2016 yılının sonlarında, tamamen geri dönüştürülmüş kumaşlardan üretilmiş “re\\\collection” isimli koleksiyonunu yayınladı. Patagonya’nın pazarlama müdürü Cory Bayers, başarılarını şu sözleriyle açıklıyor: “Şimdiye kadar şaşırtıcı derecede iyi satılıyor, müşteriler artık materyal hakkında daha fazla şey biliyor ve bu yüzden ürünlerimizin çoğunu satın alıyorlar.” Patagonya ayrıca onarım kılavuzları da sunarak insanların kıyafetleri daha fazla kullanması için olanak sağlıyor. Ayrıca hasar görmüş giysileri firmaya ücretsiz onarım veya geri dönüşüm için göndermek mümkün. Bu bahar, “Patagonya’nın Aşınmış Giyim Koleji Turu” üst üste üçüncü yılın şerefine, ülke genelindeki kampüsleri ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında markaya bakılmaksınız öğrencilerin getirdiği kıyafetler vintage bir ahşap kamyonda onarıldı. Bayers, bu dönüşüm ortamını “Misyonumuzun bir parçası, daha fazla insanın geri dönüştürülmüş malzemeleri kullanmalarını ve üretim ortamlarını düşünmelerini sağlamak. Müşteriler artık bu konu hakkında daha bilgili ve markalar da bunun farkına varıyor.” diyerek özetledi.
Bahsedilen markalardan biri de e-ticaret sitesi Everlane. Everlane, kendi sitesinde satılan her bir kıyafet için malzeme, donanım, işçilik ve nakliye masraflarını listeliyor ve üretimin yapıldığı Çin’deki işçilerin ve fabrika ortamının fotoğraflarını da içeren üretim süreci hakkında bilgi veriyor. Everlane’in kurucusu ve CEO’su Michael Preysman, konuyla ilgili şu sözleri söyledi: “Fabrika şeffaflığının arkasında duruyor ve her bir kıyafetin hikayesini gerçek verilerle destekliyoruz. İnsanlar bugün sosyal medyadan dolayı kıyafetlerin nasıl yapıldığının farkında ve sonuç olarak karanlık tarafın ne olduğunu biliyorlar. Üretim sürecimiz hakkında sağlayabileceğimiz daha fazla bilgi, müşterilere verdikleri kararın gezegen için neden daha iyi olduğunu gösteriyor.”
Benzer şekilde, PACT Organic, iç çamaşırı, tişört ve elbiselerini, geleneksel pamuğa göre %71 daha az su ve %62 daha az enerji kullanan organik pamuktan üretiyor. İşçilerine güvenli bir çalışma ortamı sağlayan ve asgari ücret üzerinden ödeme yapan PACT Organic, ayrıca çocuk işçi çalıştırmıyor. 2011 yılında 500,000 ABD Doları satış gerçekleştiren PACT’in rakamlarının bu yıl 20 milyon doları bulması bekleniyor. PACT’ın CEO’su Brendan Synnott, işe gıda endüstrisinde başlamış, organik Bear Naked granolayı üretmiş ancak daha sonra organik gıda hareketini sürdürülebilir giysilere yöneltmiş. Synnott’un yorumu ise şu şekilde: “Şimdi, çoğu insan organiğin ne olduğunu anlıyor ve aynı felsefeyi giyimine uyguluyor. Çoğu giyimde fahiş bir belirsizlik var ancak tüketiciye karşı dürüst olmak ve ürünü nasıl oluşturduğunuzu onlarla paylaşmak daha önemli hale geldi.”
Kısa bir süre önce NBA’in Portland Trail Blazer’ları için dönüştürülmüş plastik şişelerden üretilmiş yeni bir şapkayı pazara sunan ünlü marka New Era da bu trendi benimsiyor. New Era’da marka ortaklıklarından sorumlu kıdemli kategori yöneticisi olan Chi-Kay Lam, “İnsanlar dolabında çok fazla şapkaya sahipler, bu yüzden bir tane daha satın aldıklarında onun malzemesi bir fark yaratmada yardımcı oluyor” dedi.
Konuyla ilgili son olarak Kantar Retail’in kıdemli başkan yardımcısı Mary Brett Whitfield, “Sürdürülebilirlik ve ahlaklı kıyafetler giderek daha fazla alışverişçi değer denklemine yön verecek. Son birkaç yıldır tüketiciler, ürünlerin bir şeye aykırı olup olmadıklarına daha fazla önem verdiler ve bunu yapmaya devam edecekler” dedi.
Kaynak: www.adweek.com