Yeni teknolojiyle işletmecilik anlayışı değişiyor

Modern teknoloji üreticiden tüketiciye giden yolu nasıl kısaltıyor? Gemius iş danışmanlık birimi direktörü Krzysztof Majkowski bu soruyu ele alıyor.

Yeni teknolojinin işletmeciliği nasıl etkilediğini incelediğimizde müşteri ve işletmeci olmak üzere iki farklı perspektiften bu durumu değerlendirmek zorundayız. Müşteri açısından durum değerlendirildiğinde yeni teknoloji bariz biçimde müşteriler için büyük avantajlar sağlıyor. Tüketiciler evden dışarı adımını atmadan ürün ve hizmetlere ulaşabiliyor, farklı ürün ve hizmetlerin fiyatlarını değerlendirme imkânı buluyor, buna göre kararını veriyor. İşletmeciler için değerlendirecek olursak bir bakımdan zorluk yaşansa da yeni teknoloji sayesinde büyük imkanlar elde edilebiliyor. İşletmelerin ürün ve hizmetleriyle yeni teknolojiye uyum sağlama süreçleri ve organizasyonel beceri kısıtlılığı düşünüldüğünde bu süreç dezavantaj olarak değerlendirilebilir fakat bu süreç sonunda ulaşılacak sonuç düşünüldüğünde, bu süreç kesinlikle yaşanmaya değer.

Ancak, yeni teknoloji sayesinde işletmeler yeni pazarlar açabilir, ihtiyaç duydukları potansiyel müşterilerine ulaşabilir. Eskiden, harika bir ürün sahibi olmanıza rağmen dağıtım konusunda bariyerlerle karşılaşabilirdiniz ancak bugün dünyanın herhangi bir yerindeki müşteri internet üzerinden rahatlıkla oyun satın alabilir. Oyunu tedarik etmek için beklemeniz veya markete gitmeniz gerekmiyor. Online satışlar şirketlere daha düşük dağıtım maliyetleri ile müşterilerine ulaşma fırsatı veriyor. Sanal satış sayesinde şirketler herhangi bir satış noktası kurmadan çok daha büyük pazarlara erişim şansı bulabiliyor. Bugün bu çok normal karşılanmasına rağmen birkaç yıl önce işletmeler böyle çalışamazdı.

Sosyal medya bağlamında belirtmek gerekir ki hem müşteri hem işletme açısından yeni bir döneme girilmiş durumda. Özellikle müşterileriyle iletişim kurmaya açık ve onlardan aldığı geri bildirimler sayesinde kendisini geliştirmeyi önemseyen şirketler için sanal satış büyük potansiyel taşıyor. Bu arada sosyal medya, müşterilerin ihtiyaçlarına ve reaksiyonlarına karşılık vermek açısından geleneksel müşteri servislerine nazaran çok daha hızlı ve ucuz imkânlar tanıyor. Bu sayede müşterilerle şirketler arasında uzun dönemli ilişkiler kurulabiliyor ve müşteri sadakati sağlanabiliyor. Sosyal medya sayesinde kurulan başarılı ilişki sonucunda şirketler yükselen müşteri sadakatiyle birlikte yıllık gelirlerini arttırıyorlar fakat kurulan ilişki gerçek bir ilişki ise bu gerçekleşiyor.

Kaynak: gemius.com